Rozległe i kwitnące winnice Nowego Świata; Ameryka, Australia, Nowa Zelandia, Brazylia, Argentyna i Chile, wypracowały swój własny, szczególny charakter. Chociaż Europa jest rzeczywiście kolebką uprawy winorośli, od 20 wieku kraje Nowego Świata ośmielają się tworzyć nową rzeczywistość na mapie wina. Różnice między winami Starego i Nowego Świata są często źle rozumiane. Wiele osób rysuje linie oddzielające je, ignorując filozofię stojącą za każdym winem. Nie chodzi o to, że wino jest lepsze od drugiego; z pewnością są różne.
Przez ponad sto lat kraje Nowego Świata uważnie obserwowały europejskie techniki produkcji wina i wkroczyły, aby dodać do nich świeży, kreatywny akcent. Uprawa winorośli zaczęła rozwijać się powoli na początku 16 wieku, po odkryciu Ameryki w 1492 roku. Rewolucja winiarska została opóźniona o cztery stulecia. Od 1980 roku Nowy i Stary Świat rozpoczęły wzajemny handel. Duże domy szampańskie, takie jak francuski Moët et Chandon, zaczęły kupować ziemię i uprawiać winnice na terytoriach Nowego Świata. W ślad za nim miała pójść elita Bordeaux: baron Philippe de Rothschild z Robertem Mondavim. W ciągu następnych dziesięcioleci wielu francuskich plantatorów winorośli wysłało swoje dzieci na amerykańskie lub australijskie uniwersytety, aby badały nowe trendy w enologii.
Z drugiej strony, ze względu na swoją długą tradycję historyczną, wina Starego Świata są naprawdę lepiej zaaklimatyzowane i zachowują spójność produkcji, która obejmuje wieki. Trzy największe w Europie, Francja, Włochy i Hiszpania, mocno trzymają lejce produkcji wina. Dla bardziej romantycznych, legendarny terroir winnic Bordeaux jest synonimem niezrównanej jakości wina. Niemniej jednak długie dziedzictwo ukryte za winami Starego Świata wiąże produkcję wina z pewnymi standardami produkcji. Surowe zasady produkcji wina pozostają niedoścignione od wieków i ostatecznie określają styl wina. Charakterystyczne wina Starego Świata mają lżejsze ciało, są bardziej powściągliwe, mają niższą zawartość alkoholu, wysoką kwasowość i często przypominają aromat drewna i przypraw. Nie powinniśmy oczywiście uogólniać, ponieważ te cechy zmieniają się z wina na wino.
Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemnoczerwonej barwie z odcieniami purpury. W zapachu czerwone owoce i przyprawy ziołowe. Na podniebieniu odkrywamy jeżyny i soczyste czarne jagody wraz z delikatna nutką pieprzu. Zakończenie jest delikatne i aromatyczne z lekką ziołową nutą.
Czerwone mocno wytrawne wino o ciemno wiśniowej barwie. W nosie kręcą się zapachy wanilii oraz kawy, a także ciemnych leśnych owoców. Na podniebieniu nuty dębowe, prażona kawa i ciemna czekolada, wiśnia i śliwka z nutą borówek. Zakończenie jest dojrzałe z wyważonym kontrastem pomiędzy dębem i owocowością.
Żółty, jasnosłomkowy kolor. Niepowtarzalny zapach, aromaty Muscata, brzoskwini, kwiatu pomarańczy i płatków róż. W smaku świeże i lekkie, orzeźwiające.
Białe wytrawne wino o jasno złotym kolorze. Nos jest aromatyczny i świeży o nutach gruszki i dojrzałego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy białe kwiaty i akację, a także nuty drożdżowe i skórkę od chleba. Zakończenie jest pełne i soczyste z nutką cytrusową.
Ciemnorubinowa barwa, intensywne, urzekające aromaty czerwonych i czarnych jagód. W smaku soczyste, aromatyczne, miękkie.
Półsłodkie białe wino o pięknej ciemno złocistej barwie. W zapachu bardzo intensywne, z nutami suszonych kwiatów, grejpfruta i gałki muszkatołowej. W ustach jest pełne smaków. Dojrzałe owoce tropikalne, nutka migdałów, miodu oraz pieprz. Zakończenie jest zbalansowane pomiędzy świeżą kwasowością a wyraźną owocowością.
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu jest delikatne z bukietem czarnego bzu oraz jeżyn Na podniebieniu smakujemy czarne jagody oraz kompost z suszonych owoców. Zakończenie jest pełne i lekkie, z odrobina dymnej nutki.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. Aromaty dojrzałych i soczystych czerwonych owoców. W smaku odrobina przypraw, wiśni i czereśni. Zakończenie jest lekkie i pełne z delikatną taniną.
Wino o jasno fioletowej barwie z czerwonymi odcieniami. W aromatach warstwy czekolady, lukrecji i anyżu z dojrzałymi nutami śliwki i czarnej porzeczki. Wino pełne z pięknym pierwotnym owocowym charakterem czerwonej porzeczki i świeżej morwy. Urocza integracja dębu zapewnia bezszwową teksturę i łagodne tanin.
Wytrawne białe wino o przyjemnej dla oka jasno złocistej barwie/ Wino jest intensywne w zapachu, chodź stonowane. Wyraźne nuty kwiatów przeplatają się z aromatami tropikalnych owoców. W smaku wino jest czyste i soczyste, z wyczuwalną brzoskwinią i ananasem, limonką i białymi kwiatami. Zakończenie jest świeże i czyste z dobrą mineralnością.
Wibrujące aromaty czerwonych owoców: malin, jagód oraz nut kwiatowych. Na podniebieniu miękkie, o bardzo subtelnych taninach. Dobrze wyważone i przyjemne. Jedwabiste zakończenie.
Paxton Now, to żywe odcienie fioletu i czerwieni. Eksplozja jagód z lasu podkreślona malinami, truskawkami, morwą i śliwkami. Średnio mocny napój w stylu wina „NOW”. Jasne i świeże, czerwone owoce jagód, a następnie fantastyczne podniebienie pełne pełne żywych warstw intensywności owoców zwieńczone jedwabistymi taninami i aksamitnym wykończeniem.
Wytrawne wino różowe o ładnej, przejrzystej ciemno wiśniowej barwie. W zapachu aromatyczne nuty czerwonych owoców, malin i wiśni. W smaku nuty dżemowe oraz posmak kompotu wieloowocowego. Czyste i rześkie wykończenie z lekkim owocowym posmakiem.
Czerwone wytrawne wino o ładnej wiśniowo-czerwonej barwie. W zapachu dojrzałe czerwone owoce i przyprawy. Na podniebieniu pełne i soczyste owoce, truskawka i wiśnia, a także odrobią pierzu. Zakończenie jest wyraziste i mocne a zarazem delikatne.
Wino białe, musujące i wytrawne o ładnym, lekko słomkowym i przejrzystym kolorze. W zapachu wyczuwalne są aromaty zielonego jabłka, brzoskwini oraz cytrusów. W smaku jest smaczne, owocowe i mineralne. Na zakończeniu jest wytrawne, lekkie i orzeźwiające.
Białe i lekko wytrawne o ładnym jasno słomkowym kolorze. W zapach eleganckie i stonowane nuty owoców tropikalnych i białych kwiatów. W smaku biała brzoskwinia, dojrzała gruszka i zielone jabłko z nutką ziołową. Zakończenie jest rześkie i mineralne z odrobiną skórki z cytryny.
Białe i delikatnie półsłodkie wino o ładnej jasno złocistej barwie. W zapachu intensywne aromaty egzotycznych owoców, przypraw i plastra miodu. W smaku dojrzała brzoskwinia i ananas, przeplata się z nutką cynamonu oraz wanilii. Zakończenie jest zbalansowane z nutką cytrusową.
Lekko wytrawne białe wino o ładnej złocistej barwie z zielonkawymi refleksami. Bukiet jest intensywny z wyrazistymi nutami mandarynki i liczi. W smaku nuty kwiatowe, dojrzały ananas oraz róża. Zakończenie jest wyraziste i aromatyczne z dobrze zbalansowaną kwasowością i nutką białego pieprzu.
Białe wytrawne wino o ładnej jasno zielonej barwie z żółtymi refleksami. W zapachu aromatyczne o nutach jabłka i białych kwiatów. Na podniebieniu wyczuwamy złociste jabłko i dojrzałą gruszkę. Zakończenie jest świeże i mineralne z cytrusową i delikatną kwasowością.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network