Rozległe i kwitnące winnice Nowego Świata; Ameryka, Australia, Nowa Zelandia, Brazylia, Argentyna i Chile, wypracowały swój własny, szczególny charakter. Chociaż Europa jest rzeczywiście kolebką uprawy winorośli, od 20 wieku kraje Nowego Świata ośmielają się tworzyć nową rzeczywistość na mapie wina. Różnice między winami Starego i Nowego Świata są często źle rozumiane. Wiele osób rysuje linie oddzielające je, ignorując filozofię stojącą za każdym winem. Nie chodzi o to, że wino jest lepsze od drugiego; z pewnością są różne.
Przez ponad sto lat kraje Nowego Świata uważnie obserwowały europejskie techniki produkcji wina i wkroczyły, aby dodać do nich świeży, kreatywny akcent. Uprawa winorośli zaczęła rozwijać się powoli na początku 16 wieku, po odkryciu Ameryki w 1492 roku. Rewolucja winiarska została opóźniona o cztery stulecia. Od 1980 roku Nowy i Stary Świat rozpoczęły wzajemny handel. Duże domy szampańskie, takie jak francuski Moët et Chandon, zaczęły kupować ziemię i uprawiać winnice na terytoriach Nowego Świata. W ślad za nim miała pójść elita Bordeaux: baron Philippe de Rothschild z Robertem Mondavim. W ciągu następnych dziesięcioleci wielu francuskich plantatorów winorośli wysłało swoje dzieci na amerykańskie lub australijskie uniwersytety, aby badały nowe trendy w enologii.
Z drugiej strony, ze względu na swoją długą tradycję historyczną, wina Starego Świata są naprawdę lepiej zaaklimatyzowane i zachowują spójność produkcji, która obejmuje wieki. Trzy największe w Europie, Francja, Włochy i Hiszpania, mocno trzymają lejce produkcji wina. Dla bardziej romantycznych, legendarny terroir winnic Bordeaux jest synonimem niezrównanej jakości wina. Niemniej jednak długie dziedzictwo ukryte za winami Starego Świata wiąże produkcję wina z pewnymi standardami produkcji. Surowe zasady produkcji wina pozostają niedoścignione od wieków i ostatecznie określają styl wina. Charakterystyczne wina Starego Świata mają lżejsze ciało, są bardziej powściągliwe, mają niższą zawartość alkoholu, wysoką kwasowość i często przypominają aromat drewna i przypraw. Nie powinniśmy oczywiście uogólniać, ponieważ te cechy zmieniają się z wina na wino.
Wino o pięknym kwiatowym aromacie w którym dominują fiołki, w smaku wyczujemy nuty cytrusowe w szczególności grejpfruta i cytryny. Wino jest okągłe w smaku z eleganckim zakończeniem. Doskonale sprawdza się na upały.
Orzeźwiające białe wino półwytrawene, o słomkowym kolorze. Wino o bogatym bukiecie, na początku czujemy trochę cytryny i jabłka, a tak że trochę agrestu. Później dochodzą zioła: oregano, mięta, lawenda, ewoluuje w kwiat pomarańczy, miód wielokwiatowy. Wyrównana kwasowość. Wino radzi sobie znakomicie z potrawami o dominującym smaku.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowym kolorze. W zapachu odkrywamy dużo borówek oraz czerwoną porzeczkę. W smaku wyczuwamy aromaty roślinne, poziomkę oraz tymianek. Zakończenie jest bogate, okrągłe z przyjemną owocowością i nutką dębową.
Różowe wino z lekką i świeżą nutą cytrusów i kwiatów. Na podniebieniu można wyczuć brzoskwinię, żółte owoce i zielone jabłko. Jest mineralne. Wino idealnie nadaje się jako aperitif lub świetnie pasuje z krewetkami.
Czerwone, wytrawne, o ładnym fioletowym kolorze. W zapachu charakteryzuje się aromatami dojrzałych czerwonych owoców oraz kwiatów. W smaku dużo śliwki, dojrzałej wiśni, czereśni oraz białego pieprzu. Na wykończeniu nuty dębowe z wyważona kwasowością i krzepkimi taninami.
Wino w kolorach rubinowej czerwieni z karmazynowymi odcieniami. W smaku czuć śliwki, dojrzałą wiśnię i aromaty leśnych jagód z subtelnymi dębowymi nutami. Podniebienie jest zmysłowe i bogate o żywych smakach z długim i gładkim finiszem.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. W nosie charakterystyczne zapachy runa leśnego i skóry raz ciemnych owoców. W smaku czerwona porzeczka oraz czarna jagoda, a także odrobina czarnego bzu. Wykończenie jest lekko oleiste i kwiatowe z lekką taniną.
Lekko wytrawne czerwone wino o przyjemnej dla oka ciemno-wiśniowej barwie. W zapachu eleganckie aromaty jeżyn, dojrzałych porzeczek oraz nuty cukierkowe. W smaku odkrywamy nuty wiśniowe, ciemna czekoladę i karmel. Zakończenie jest zbalansowane z odrobią słodyczy.
Świeży aromatyczny zapach czerwonych owoców, w szczególności truskawki i maliny. W smaku jest orzeźwiające z zrównoważoną kwasowością, dominuje w nim truskawaka. Wino wspaniale komponuje się z kurczakiem i wieprzowiną.
Białe wytrawne wino o jasno cytrynowym kolorze. W nosie jest aromatyczne, tropikalne owoce, cytrusy, zielone jabłko. W Samku jest żywe z nutą białej brzoskwini i wyczuwalną beczką. Zakończenie jest mineralne i świeże z delikatnymi nutami kwiatowymi.
Czerwone, półwytrawne wino bezalkoholowe o ładnej jasno-rubinowej barwie. W zapachu wiśnie i czerwone owoce. W smaku wyczujemy czerwone porzeczki, poziomki i wanilię. Przyjemne i lekko kwasowe zakończenie które doskonale balansuje owocowość.
Wino o pięknym rubinowym kolorze z jasnymi brzegami, o aromacie czerwonych owoców takich jak śliwki, wiśnie i borówki, W smaku posiada okrągłe taniny, zakończenie jest wyrazistę dzięki temu to wino sprawdzi się świetnie z grillem i pieczeniami.
Wino o piękny słomkowy odcieniu z zielonkawymi refleksami. W aromacie jest świeże i złożone, uwydatniające aromaty białych owoców, owoców tropikalnych, z akcentami miodu, oraz kwiatów. Na podniebieniu jest pełne z świetnie wyważoną kwasowością, której towarzyszy owocowy charakter. Wino idealne na upały.
Gęsty, zrównoważony olej z nutą zielonych pomidorów, jabłek i bananów. Słodki w smaku.Intensywny i świeży aromat.
Wytrawne białe wino o jasno zielonkawym kolorze z jasno słomkowym kolorze. W zapachu dojrzale owoce tropikalne i lekko cytrusowe nuty. W smaku jest soczyste z wyraźną białą brzoskwinią, ananasem i lekką trawą cytrynową. Zakończenie jest świeże i złożone z dobrą kwasowością.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. Wyczuwamy bukiet kwiatowy oraz kandyzowane czerwone owoce. Na podniebieniu odkrywamy borówki i soczystą wiśnię oraz lekkie aromaty suszonych, kandyzowanych owoców. Na wykończeniu wino jest pełne i lekko owocowe.
Białe wytrawne wino o jasno zielonkawej barwie, z żółtymi przebłyskami. W zapachu aromatyczne kwiaty białego bzu i lilii, a także zielone owoce. W smaku agrest i soczyste winogrona oraz wysoka mineralność. Zakończenie jest świeże i wibrujące z lekko cytrusową nutą.
Oliwa produkowana z pierwszych oliwek, z odmian o nazwie Aberquina (50%) i Picual (50%). Gęsty, zrównoważony olej, z nutą goryczy, bogaty w smaku. Nuty zielonego pomidora, jabłka i świeżych ziół dodające świeżości. Intensywny i świeży aromat.
Wspaniała struktura, miękkie taniny, bardzo przystępne. W smaku dominują: czarna porzeczka, czerwona porzeczka i czerwona wiśnia. W odczuciu te wino jest bardzo pełne, kwaśny i w odpowiedni sposób garbnikowe... Dobre wino bazowe na przykład do makaronu z sosem pomidorowym oraz do dań zawierających jagnięcinę i wołowinę.
Wytrawne czerwone wino o wyrazistym ciemno czerwonym kolorze. W zapachu nuty wiśni i czarnych owoców, a także egzotycznych przypraw. W smaku odkrywamy przyjemne nuty owocowe, jeżyny oraz czarna porzeczka. Zakończenie jest stonowane z soczystymi taninami.
Wytrawne czerwone wino o głębokiej fioletowej barwie. W zapachu wyczujemy aromaty kwiatów, fiolka oraz jeżyn. Na podniebieniu jest łagodne ale lekko ziemiste, z wyczuwalną rodzynka i delikatną truskawką. Wykończenie jest zbalansowane z lekka taniną i nutka ziołową.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network