Sama różnorodność butelek wina na półkach sklepowych lub listach restauracji może być przytłaczająca. Na świecie istnieją tysiące odmian winorośli i jeszcze więcej rodzajów win z nich wytwarzanych. Zrozumienie nieco więcej na temat ogólnych rodzajów wina, ich smaków i sposobu ich wytwarzania może pomóc w wyborze najlepszego wina, które będzie pasować ci najbardziej.
Dlaczego więc wino smakuje wytrawnie w niektórych przypadkach? Profesjonalni naukowcy zajmujący się żywnością i pisarze wina przyglądają się temu od lat i wymyślili trzy różne aspekty wina, które decydują, czy jest wytrawny, czy słodki, aby lepiej umieścić go na wykresie wina.
Te trzy aspekty to:
Oczywiście wina słodkie również je mają, ale w różnych kombinacjach. Garbniki, które są wysokie, będą wywoływać bardziej wysuszający efekt w jamie ustnej w połączeniu z wysoką kwasowością i aromatem, który jest mniej słodki, co jeszcze bardziej wygeneruje efekt suszenia. Niektóre z najbardziej suchych czerwonych win, których możesz szukać, to odważne i gorzkie wykończenie lub pikantne smaki, takie jak Domain Michael Magnien Coteaux Bourguignons Pinot Noir. Wytrawne białe wina zawierają przede wszystkim smaki cytrynowe i mineralne i obejmują opcje takie jak Le Carline Pinot Grigio. Te wina dadzą ci wytrawny smak, którego możesz szukać, ale pamiętaj, że nie żartujemy, gdy mówimy, że całkowicie wysuszą twoje usta i kubki smakowe podczas picia.
Zgodnie z prawem przeciwieństw wiemy, że jeśli wino wytrawne z kości ma wysoką taninę, wysoką kwasowość i niski słodki aromat, słodkie wino musi mieć niską ilość garbników, niską kwasowość i wspaniały słodki aromat, prawda? Cóż, to takie proste. Wina, które smakują słodko, również pachną słodko, a kiedy uzyskasz niski poziom kwasowości i niski poziom suszących garbników, dostaniesz kieliszek wina, który smakuje słodzej i słodzej, aż do tej mdłej słodyczy wyjątkowo słodkiego wina. Jeśli szukasz niektórych z tych bardzo słodkich win, znajdziesz czerwone wina, które zawierają figi, rodzynki i daktyle, to jedne z najlepszych opcji. Bardzo słodkie białe wina mogą składać się ze smaków złotej rodzynki, dżemu morelowego i figi. Obejmują one takie opcje, jak Stellar Organics Heaven On Earth i Fidora, Della Valpolicella, Recioto. Każdy z nich da ci ciężki smak słodyczy, którego szukasz, i świetny komplement dla bardziej kwaśnych potraw. O ile, oczywiście, naprawdę nie szukasz jak najwięcej słodyczy.
W śród win znajdziemy również te półwytrawne lub półsłodkie. Są one świetne dla tych, którzy chcą trochę więcej równowagi, ale mają tendencję do pochylania się w tym czy innym kierunku. W przypadku czerwonych win znajdziesz półsłodkie opcje, które zawierają kandyzowane owoce i kwiatowe smaki, takie jak Winnice Kojder Muscaris. W białym winie odkryjesz wytrawne wina o strukturze plastra miodu i cytryny, takie jak Cantina Orsogna, Terre Di Chieti Chardonnay & Sauvignon Blanc i Kesselring, Sauvignon Blanc. Znajdziesz tu również półsłodkie opcje, które obejmują tropikalne owoce i zapachy, takie jak Moscato.
Białe wytrawne, o przejrzystym lekko zielonkawym kolorze. W zapachu jest średnio intensywne, o aromatach kwiatowych i cytrusowych. W smaku wyczuwamy owoce tropikalne, białe kwiaty oraz cytrusy. Zakończenie jest rześkie i lekko mineralne.
Wytrawne, czerwone wino będące kupażem klasycznych odmian europejskiej winorośli Vitis Vinifera pochodzące z winnicy położonej zaledwie 3 km od zabytkowej kopalni soli w Wieliczce. W ustach intensywny aromat leśnych owoców, czereśni, wiśni i porzeczek z lekką nutą wanilii, grzanek i kakao.
Wino ekologiczne z Sycylii. Jasna słomkowa barwa. Charakterystyczne i owocowe, z nutami świeżo zebranych jabłek i dojrzałego melona. Intensywny, harmoniczny, dobrze zbudowany i lekko gorzki posmak.
Wino białe koloru jasno cytrynowego, prawie prześwitującego. W nosie wyczuwalne cytrusy, biała brzoskwinia, kwiat pomarańczy, mineralność. W smaku podobnie wyczuwalna cytryna, biała brzoskwinia a następnie kwiat pomarańczy i skórka limonki z finiszem soli i minerałów lawy.
Wspaniała struktura, miękkie taniny, bardzo przystępne. W smaku dominują: czarna porzeczka, czerwona porzeczka i czerwona wiśnia. W odczuciu te wino jest bardzo pełne, kwaśny i w odpowiedni sposób garbnikowe... Dobre wino bazowe na przykład do makaronu z sosem pomidorowym oraz do dań zawierających jagnięcinę i wołowinę.
Wino białe ,musujące, wytrawne o słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty fiołków, jabłka oraz gruszki. W smaku nuty owoców tropikalnych takich jak nektarynka, dalej suszona morela i rodzynki . Na zakończeniu jest wytrawne ale lekkie i świeże oraz eleganckie.
Wino białe ,musujące, półwytrawne o jasno- słomkowym kolorze, przejrzyste z delikatnymi bąbelkami. W zapachu wyczuwalne lekko cytrusowe aromaty grejpfruta i skórki z cytryny. W smaku jest dojrzałe i mineralne z aromatami owoców tropikalnych. Na zakończeniu jest wytrawne i eleganckie z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Białe wino musujące, wytrawne o barwie lekko słomkowej oraz przejrzystej. W zapachu wyczuwalne aromaty białych kwiatów oraz soczystego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy lekko dojrzałą gruszkę i tropikalne owoce jak melon. Na zakończeniu jest wytrawne ale lekkie i świeże oraz eleganckie.
Wino białe ,musujące, wytrawne o ładnym słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty zielonego jabłka, brzoskwini oraz cytrusów W smaku jest smaczne, owocowe, i mineralne. Na zakończeniu jest wytrawne, lekkie z wyczuwalną nutką skórki z chleba.
Wino koloru ciemnogranatowego. Aromat różano, wiśniowo, truskawkowo, eukaliptusowy z nutą tytoniu. Posmak wiśni, skóry, tytoniu, czarnego pieprzu i lukrecji. Pojedyncza winnica Barbaresco o doskonałej wartości. Wspaniały, głęboki smak zdecydowanie warty uwagi.
Białe i wytrawne wino o ładnym złocistym kolorze z bursztynowymi refleksami. Wino jest organiczne oraz intensywne w zapachu z aromatami owoców tropikalnych oraz gałki muszkatołowej. Dalej w smaku przyprawy oraz plaster miodu, ananas i dojrzałe liczi. Zakończenie jest wyraziste i pełne z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Wytrawne czerwone wino o intensywnym ciemno rubinowym kolorze z granatowymi refleksami. W zapachu jest wyraziste z pieprznymi i ziołowymi nutami. W smaku skora i tytoń, a także suszone owoce i czarna jagoda oraz borówka. Zakończenie jest pełne z soczystymi i wręcz słodkawymi taninami.
Różowe musujące wino organiczne o delikatnej jasnej barwie i delikatnych bąbelkach. W zapachu wyczuwalne nuty czerwonych jagód oraz kwiaty akacji. W smaku odkryjemy intensywną pikantność i aromaty poziomki i maliny, Delikatna kwasowość na wykończeniu balansuje owocowe i kwiatowe aromaty.
Wytrawne wino czerwone, o intensywnym ciemno wiśniowym i przejrzystym kolorze. W zapachu wyczuwamy złożoność wina. Nuty owoców przeplatają się z lekkimi przyprawami, dębem i suszonymi owocami. W smaku śliwka, jeżyny, pieprz i skóra, a także lukrecja i odrobina tytoniu. Wino jest dojrzałe i doskonale wywarzone.
Wytrawne, czerwone wino, o pięknej głębokiej ciemno rubinowej barwie. Złożony bukiet, pełen owoców leśnych i malin, jak i delikatne nuty tymianku. W smaku soczyste jeżyny oraz dojrzała truskawka z odrobiną białego pieprzu. Zakończenie jest wyraziste z obecnością tanin, dobrą kwasowością oraz odrobina cygara.
Na sam początek intensywny rubinowy kolor, potem mocno owocowy aromat z nutami czarnych owoców, białego pieprzu, wanilii i przypraw pochodzących z leżakowania w beczkach z francuskiego dębu. W ustach czuć elegancję o dobrej strukturze, miękkich taninach oraz świeżym i trwałym finiszu.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network