Wino wegańskie powstało z myślą o weganach i wegetarianach. Jak pewnie niewiele osób wie, przy produkcji wina wykorzystuje się całą gamę produktów pochodzenia zwierzęcego (zwłaszcza w ostatniej fazie produkcji związanej z oczyszczaniem). Dokładniej do klarowania wina wykorzystuje się przetwory zwierzęce takie jak kurze białko, kazeinę, rybie pęcherze, olej rybny, żelatynę powstającą w wyniku gotowania ścięgien i skóry, chitynę ze skorupiaków, a nawet sproszkowaną krew bydlęcą. Oczywiście resztki tych produktów zostają dokładnie usunięte z trunku po jego przefiltrowaniu, jednakże sam proces produkcji jest niezgodny z ideologią weganizmu. Wielu winiarzy wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wegetarian i wegan stara się zastąpić naturalne substancje pochodzenia zwierzęcego innymi zamiennikami. Są to zwykle substancje pochodzenia mineralnego, takie jak krzemionka, bentonit, kaolin i inne glinki.
W którym momencie podczas produkcji wina wino może stać się niewegańskie? Cóż, wszystko sprowadza się do środków klarujących, które są używane do zwiększenia przejrzystości wina. Fermentacja jest magiczną częścią procesu produkcji wina, w której naturalne cukry winogron są przekształcane w alkohol. Sok owocowy trafia do zbiornika fermentacyjnego, w którym rosną drożdże, drożdże wywołują reakcję w cukrze, w wyniku czego na końcu powstaje wino. Na tym etapie cząsteczki mogą pojawić się w winie, powodując jego mglisty wygląd. Cząsteczki te mogą być fenolami, winianami, a nawet obecnością garbników (jeśli jest to czerwone wino). Wszystkie te cząsteczki są naturalnymi produktami ubocznymi procesu produkcji wina i są całkowicie nieszkodliwe do spożycia. Więc właściwie nie ma nic złego w piciu mętnego wina. Jednak w świecie, w którym estetyka naprawdę ma znaczenie, winiarze wiedzą, że nie mogą wysyłać swojego wina bez krystalicznie czystego wyglądu. Jedynym sposobem, aby to zrobić, jest ekstrakcja cząsteczek za pomocą środków klarujących.
Po zakończeniu procesu nakładania grzywien użyte środki są usuwane. Tak więc, niezależnie od tego, czy są to białka jaj, czy białko mleka, po wykonaniu swojej pracy są usuwane z gotowego produktu. Jednak ze względu na charakter wina, drobne ślady produktu zwierzęcego mogą zostać wchłonięte, przez co jest wegańske. Ważne jest, aby pamiętać, że albumina i kazeina są środkami przetwórczymi, a nie dodatkami do wina, więc mogą nie być wyraźnie wymienione na etykiecie.
Lekko wytrawne białe wino o jasno słomkowym kolorze. W zapachu jest delikatnie owocowe, z nutą cytrusową. W smaku jest rześkie, dojrzała mandarynka i grejpfrut. Wykończenie jest lekkie i przyjemne z wyczuwalną skórką z cytryny
Wino ekologiczne z Sycylii. Jasna słomkowa barwa. Charakterystyczne i owocowe, z nutami świeżo zebranych jabłek i dojrzałego melona. Intensywny, harmoniczny, dobrze zbudowany i lekko gorzki posmak.
Wino białe koloru jasno cytrynowego, prawie prześwitującego. W nosie wyczuwalne cytrusy, biała brzoskwinia, kwiat pomarańczy, mineralność. W smaku podobnie wyczuwalna cytryna, biała brzoskwinia a następnie kwiat pomarańczy i skórka limonki z finiszem soli i minerałów lawy.
Wino białe ,musujące, wytrawne o słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty fiołków, jabłka oraz gruszki. W smaku nuty owoców tropikalnych takich jak nektarynka, dalej suszona morela i rodzynki . Na zakończeniu jest wytrawne ale lekkie i świeże oraz eleganckie.
Białe wino musujące, wytrawne o barwie lekko słomkowej oraz przejrzystej. W zapachu wyczuwalne aromaty białych kwiatów oraz soczystego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy lekko dojrzałą gruszkę i tropikalne owoce jak melon. Na zakończeniu jest wytrawne ale lekkie i świeże oraz eleganckie.
Wino białe ,musujące, wytrawne o ładnym słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty zielonego jabłka, brzoskwini oraz cytrusów W smaku jest smaczne, owocowe, i mineralne. Na zakończeniu jest wytrawne, lekkie z wyczuwalną nutką skórki z chleba.
Różowe musujące wino organiczne o delikatnej jasnej barwie i delikatnych bąbelkach. W zapachu wyczuwalne nuty czerwonych jagód oraz kwiaty akacji. W smaku odkryjemy intensywną pikantność i aromaty poziomki i maliny, Delikatna kwasowość na wykończeniu balansuje owocowe i kwiatowe aromaty.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network