Wino wegańskie powstało z myślą o weganach i wegetarianach. Jak pewnie niewiele osób wie, przy produkcji wina wykorzystuje się całą gamę produktów pochodzenia zwierzęcego (zwłaszcza w ostatniej fazie produkcji związanej z oczyszczaniem). Dokładniej do klarowania wina wykorzystuje się przetwory zwierzęce takie jak kurze białko, kazeinę, rybie pęcherze, olej rybny, żelatynę powstającą w wyniku gotowania ścięgien i skóry, chitynę ze skorupiaków, a nawet sproszkowaną krew bydlęcą. Oczywiście resztki tych produktów zostają dokładnie usunięte z trunku po jego przefiltrowaniu, jednakże sam proces produkcji jest niezgodny z ideologią weganizmu. Wielu winiarzy wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wegetarian i wegan stara się zastąpić naturalne substancje pochodzenia zwierzęcego innymi zamiennikami. Są to zwykle substancje pochodzenia mineralnego, takie jak krzemionka, bentonit, kaolin i inne glinki.
W którym momencie podczas produkcji wina wino może stać się niewegańskie? Cóż, wszystko sprowadza się do środków klarujących, które są używane do zwiększenia przejrzystości wina. Fermentacja jest magiczną częścią procesu produkcji wina, w której naturalne cukry winogron są przekształcane w alkohol. Sok owocowy trafia do zbiornika fermentacyjnego, w którym rosną drożdże, drożdże wywołują reakcję w cukrze, w wyniku czego na końcu powstaje wino. Na tym etapie cząsteczki mogą pojawić się w winie, powodując jego mglisty wygląd. Cząsteczki te mogą być fenolami, winianami, a nawet obecnością garbników (jeśli jest to czerwone wino). Wszystkie te cząsteczki są naturalnymi produktami ubocznymi procesu produkcji wina i są całkowicie nieszkodliwe do spożycia. Więc właściwie nie ma nic złego w piciu mętnego wina. Jednak w świecie, w którym estetyka naprawdę ma znaczenie, winiarze wiedzą, że nie mogą wysyłać swojego wina bez krystalicznie czystego wyglądu. Jedynym sposobem, aby to zrobić, jest ekstrakcja cząsteczek za pomocą środków klarujących.
Po zakończeniu procesu nakładania grzywien użyte środki są usuwane. Tak więc, niezależnie od tego, czy są to białka jaj, czy białko mleka, po wykonaniu swojej pracy są usuwane z gotowego produktu. Jednak ze względu na charakter wina, drobne ślady produktu zwierzęcego mogą zostać wchłonięte, przez co jest wegańske. Ważne jest, aby pamiętać, że albumina i kazeina są środkami przetwórczymi, a nie dodatkami do wina, więc mogą nie być wyraźnie wymienione na etykiecie.
Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemnoczerwonej barwie z odcieniami purpury. W zapachu czerwone owoce i przyprawy ziołowe. Na podniebieniu odkrywamy jeżyny i soczyste czarne jagody wraz z delikatna nutką pieprzu. Zakończenie jest delikatne i aromatyczne z lekką ziołową nutą.
Czerwone mocno wytrawne wino o ciemno wiśniowej barwie. W nosie kręcą się zapachy wanilii oraz kawy, a także ciemnych leśnych owoców. Na podniebieniu nuty dębowe, prażona kawa i ciemna czekolada, wiśnia i śliwka z nutą borówek. Zakończenie jest dojrzałe z wyważonym kontrastem pomiędzy dębem i owocowością.
Żółty, jasnosłomkowy kolor. Niepowtarzalny zapach, aromaty Muscata, brzoskwini, kwiatu pomarańczy i płatków róż. W smaku świeże i lekkie, orzeźwiające.
Białe wytrawne wino o jasno złotym kolorze. Nos jest aromatyczny i świeży o nutach gruszki i dojrzałego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy białe kwiaty i akację, a także nuty drożdżowe i skórkę od chleba. Zakończenie jest pełne i soczyste z nutką cytrusową.
Półsłodkie białe wino o pięknej ciemno złocistej barwie. W zapachu bardzo intensywne, z nutami suszonych kwiatów, grejpfruta i gałki muszkatołowej. W ustach jest pełne smaków. Dojrzałe owoce tropikalne, nutka migdałów, miodu oraz pieprz. Zakończenie jest zbalansowane pomiędzy świeżą kwasowością a wyraźną owocowością.
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu jest delikatne z bukietem czarnego bzu oraz jeżyn Na podniebieniu smakujemy czarne jagody oraz kompost z suszonych owoców. Zakończenie jest pełne i lekkie, z odrobina dymnej nutki.
Białe wino prosecco musujące pochodzące z Włoch. W smaku półwytrawne barwy słomkowej natomiast w zapachu bardzo kwiatowe oraz jabłkowo, bananowo brzoskwiniowe. Bardzo delikatne z lekką nutą miodu.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. Aromaty dojrzałych i soczystych czerwonych owoców. W smaku odrobina przypraw, wiśni i czereśni. Zakończenie jest lekkie i pełne z delikatną taniną.
Białe i lekko wytrawne o ładnym jasno słomkowym kolorze. W zapach eleganckie i stonowane nuty owoców tropikalnych i białych kwiatów. W smaku biała brzoskwinia, dojrzała gruszka i zielone jabłko z nutką ziołową. Zakończenie jest rześkie i mineralne z odrobiną skórki z cytryny.
Białe i delikatnie półsłodkie wino o ładnej jasno złocistej barwie. W zapachu intensywne aromaty egzotycznych owoców, przypraw i plastra miodu. W smaku dojrzała brzoskwinia i ananas, przeplata się z nutką cynamonu oraz wanilii. Zakończenie jest zbalansowane z nutką cytrusową.
Lekko wytrawne białe wino o ładnej złocistej barwie z zielonkawymi refleksami. Bukiet jest intensywny z wyrazistymi nutami mandarynki i liczi. W smaku nuty kwiatowe, dojrzały ananas oraz róża. Zakończenie jest wyraziste i aromatyczne z dobrze zbalansowaną kwasowością i nutką białego pieprzu.
Białe wytrawne wino o ładnej jasno zielonej barwie z żółtymi refleksami. W zapachu aromatyczne o nutach jabłka i białych kwiatów. Na podniebieniu wyczuwamy złociste jabłko i dojrzałą gruszkę. Zakończenie jest świeże i mineralne z cytrusową i delikatną kwasowością.
Białe lekko wytrawne wino o ładnym jasno słomkowym kolorze. Aromaty owoców tropikalnych przeplatają się z delikatnymi zapachami białych kwiatów i nutek cytrusowych. W smaku odkryjemy paletę tropikalnych owoców, brzoskwini, ananasa i marakui a także zielonych dojrzałych owoców. Zakończenie jest mineralne,soczyste i orzeźwiające z wyczuwalną skórką z limonki.
Wytrawne białe wino o ładnej jasno zielonkawej barwie. W zapachu jest intensywne o aromatach zielonych owoców i cytrusów. W smaku owoce tropikalne, kiwi, biała brzoskwinia i trawa cytrynowa. Zakończenie jest świeże i mineralne ze zbalansowana kwasowością.
Lekkie i wytrawne wino czerwone o ładnej jasno rubinowej barwie. W zapach jest delikatne i aromatyczne z nutkami wędzonymi, suszonych grzybów i czarnych owoców. W smaku jest wyważone pomiędzy owocowością a świeżą kwasowością i lekka nutką ziołową.
Posiada jasny, rubinowy kolor. Wyczuwalna pieczona czerwona papryka z wanilią komponuje się idealnie z ciemnymi aromatami wiśniowego tytoniu . Bardzo dobrze zbalansowana, ożywiająca kombinacja smakowa
Czerwone lekko wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. Świeży i owocowy w zapachu. Na podniebieniu leśne borówki i dojrzałe truskawki nutką ziołową. Zakończenie jest soczyste i przyjemne z lekką owocowością i delikatnymi garbnikami.
Wytrawne czerwone wino o intensywnym kolorze czerwonych wiśni z fioletowymi przebłyskami. W zapachu wyraziste nuty owocowe czarnej porzeczki i czerwonych borówek. W smaku wyrazista owocowość malin i truskawek. Zakończenie jest soczyste i jedwabiste z delikatną taniną.
Czerwone, wytrawne, o ładnym czerwono-purpurowym kolorze. Wino ma intensywny aromat czarnej porzeczki, wanilii oraz odrobinę karmelu jaśminu Na podniebieniu jest świeże i troszkę cukierkowe, dużo ożywienia wprowadzają aromaty borówek, lekkiego karmelu i beczki. Zakończenie jest zbalansowane i aksamitne
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network