Wina różowe wytrawne Włochy, wraz z Francją, USA oraz Hiszpanią, produkują w ilości, która zajmuje aż 75% ogółu produkowanej różowej odmiany na świecie. Klimat, który panuje w tym kraju jest bardzo zróżnicowany, dając dzięki temu różne odmiany win, a co za tym idzie różne smaki i aromaty.
Południe Włoch – ciepły region, gdzie powstają wina praktycznie każdego rodzaju. Centrum Włoch, ze znaną Toskanią i bogatymi w aromaty dojrzałych owoców winami, z wysoką kwasowością. I północ, gdzie chłód wpływa na wina obdarzając je aromatami zielonych owoców oraz przypraw. Szczepy, z których wytwarza się tutaj wina różowe to:
Różowe musujące wino organiczne o delikatnej jasnej barwie i delikatnych bąbelkach. W zapachu wyczuwalne nuty czerwonych jagód oraz kwiaty akacji. W smaku odkryjemy intensywną pikantność i aromaty poziomki i maliny, Delikatna kwasowość na wykończeniu balansuje owocowe i kwiatowe aromaty.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network