Wina różowe wytrawne Chile wytwarza delikatnie podobne do europejskich. Ze względu na to, że szczepy winorośli, jak i technologię upraw przywieźli do tego kraju europejczycy. Chile dzięki produkcji między innymi różowej odmiany zajmuje szóste miejsce w światowym rankingu winiarstw. Zaś w zestawieniu obejmującym Amerykę Południową jest wiceliderem.
Klimat panujący w tym kraju jest doskonały pod uprawę winogron. Zachód kraju to Ocean Spokojny, wschód to Andy. Dzięki takiemu położeniu geograficznemu, winnice chilijskie są chronione od nadmiernych upałów, co wpływa na wina dając im późniejszą świeżość.
Od września do marca trwa tu okres wegetacyjny, który jest całkowicie bezdeszczowy i słoneczny, co wpływa na dojrzewanie winogron. Ponad to, Chile to jedyny kraj na świecie całkowicie odporny na filokserę, czyli szkodnika winnic.
Szczepy winorośli, jakie uprawia się w tych warunkach, to między innymi: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec, Syrah oraz Carmenere. Dają wyraźnie owocowe i orzeźwiające różowe wina, które zachwycają koneserów na świecie.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network