Szczepy, z których powstają niemieckie różowe wina to między innymi:
- Spätburgunder, czyli Pinot Noir – najbardziej znana odmiana winorośli zarówno w Niemczech, jak i na świecie. U naszych zachodnich sąsiadów to aż 10% całkowitej powierzchni winnic. Wino pochodzące z tego szczepu charakteryzuje się wyraźnymi aromatami czerwonych owoców (truskawka, malina, wiśnia czy czarna porzeczka) oraz głębokim kolorem.
- Regent – wina powstające z tego szczepu to lekkie owocowe trunki, z ciemniejszą barwą, są wyraziste oraz trwałe w smaku.
- Dornfelfer – pochodzący z Niemiec szczep, który daje wina o dosyć ciemnej barwie z aromatami takimi jak: wiśnie, jagody, śliwki oraz lekko kwiatowe nuty.
- Portugieser - szczep, dający owocowe, świeże i lekkie wina, tzw. „łatwe w piciu”. Idealny dla osób, które w winach szukają delikatności i subtelnych nut smakowych.
Wina różowe słodkie Niemcy - to przeze wszystkim kupaże.
Czyli łączenie szczepów. Rzadko można spotkać wina jednomianowe. Nie przeszkadza jednak to, aby trunki te były pełne oraz aromatyczne.