Szczepy, z których powstają różowe słodkie wina z Chile to między innymi: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec, Syrah oraz Carmenere. Chilijskie wina często smakiem przywodzą na myśl europejskie trunki. Bierze się to stąd, że wszystkie odmiany winogron zostały sprowadzone właśnie z tego regionu, a wraz z nimi technologię upraw oraz produkcji.
Kraj ten produkuje wyjątkowo świeże i lekkie trunki. Klimat, jaki panuje w tym kraju doskonale współgra z potrzebami owoców. Chile otoczone jest od zachodu przez Ocean Spokojny, a od wchodu przez Andy. Zarówno ocean jak i góry, wpływają znacząco na smak i charakter win z tego kraju. Trunki te, stają się słodkie, aromatyczne i wyjątkowo świeże oraz lekkie. Oprócz uwarunkowań geograficznych, są również doskonałe warunki pogodowe, ponieważ w trakcie okresu wegetacyjnego, od września do marca nie pada i jest wyjątkowo słonecznie. Ponad to Chile to jedyny kraj na świecie, który odporny jest na filokserę, czyli szkodnika winnic.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network