Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Różowe Słodkie z Bułgarii

Pomimo większej popularności czerwonej odmiany wina, różowe produkowane w Bułgarii są równie aromatyczne. Zróżnicowane warunki upraw winorośli wpływają na trunki z tego kraju. Północ Bułgarii gdzie panuje chłodniejszy klimat sprawia, że wina charakteryzują się intensywną nutą kwiatową oraz znaczącą mineralnością. Zaś południe kraju, gdzie występują Bałkany, sprawia,
że wina powstające na tym terenie są lekkie i orzeźwiające.

Wina różowe słodkie Bułgaria -  szczepy:

  • Marvud – szczep, z którego powstają wina o charakterystycznej intensywnej barwie. Wyczuwalny jest wyraźnie korzenny bukiet zapachów, do tego jest mocno owocowe i lekkie.
  • Pamid - rodzimy bułgarski szczep, który daje różowe słodkie wina owocowe i lekkie. Przez co jest coraz częściej wybierany, jako podstawa tych trunków.

Pozostałe szczepy uprawiane w bułgarskich winnicach to między innymi: Melnik oraz Rubin. Oprócz lokalnych szczepów, wina różowe wytwarza się również z międzynarodowych znanych odmian. Jednak wina z rodzimych szczepów dają dodatkową wyrazistość smaku.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji