Polska przeżywa obecnie renesans winiarstwa. Coraz więcej powstaje winnic, a te obecne wyznaczają trendy i kierunki w jakie należy iść. Moda na wina polskie rośnie, a trunki produkowane w naszym kraju są coraz lepszej jakości.
Wina różowe półwytrawne Polska – wytwarza ze szczepów takich jak:
- Regent – dający wina owocowe, ciemniejsze z barwy. Różowe wino z tego szczepu jest połączeniem słodkości i kwasowości, która zamyka się w ciemnej barwie trunku.
- Zweigelt – wywodzący się z Austrii szczep, dający wino o wyrazistym aromacie jagód, czereśni i wiśni. Charakterystyczną cechą win jest wyrazistość smaku.
Dodatkowo, mniej znane szczepy, które dają równie ciekawe wina to:
- Maréchal Foch – jest to krzyżówka odmian Goldresling x Vitis Rupestris x Vitis Riparia, pochodzi z Francji. W Polsce najczęściej miesza się tę odmianę z innymi – tworząc kupaże. Wino powstałe z niej jest pełne owocowych aromatów, ma głęboki kolor.
- Bolero – pochodząca z Niemiec winorośl, często stosowana do kupaży. Dająca wino o harmonii pomiędzy słodkością, a kwasowością.