W dzień dużo ciepła i słońca, w nocy orzeźwiający chłód. To sprawia, że wina różowe półwytrawne Nowa Zelandia produkuje harmonijne. Trunki charakteryzuje doskonała harmonia pomiędzy słodkością owoców, a kwasowością. Są lekkie, rześkie i orzeźwiające. Regiony winiarskie leżą głównie nad morzem, co sprawia, że morska bryza uzupełnia je w dodatkowe aromaty i smaki.
Szczepy, z których produkuje się różowe wina w Nowej Zelandii to głównie Pinot Noir oraz Syrah. Pierwszy daje wina z bardzo wyczuwalnymi aromatami czerwonych owoców jak: wiśnia, malina, czerwona porzeczka, jest to jeden z najpopularniejszych szczepów winorośli na świecie. Syrah natomiast, daje wina lekkie i przyjemne w piciu, głęboko orzeźwiające głównie z aromatami porzeczki. Na uwagę zasługuje również szczep Merlot, który daje wina z niską kwasowością, wyczuwalne są w nim również aromaty śliwek oraz czekolady. Wino różowe z tego szczepu jest pełne i wyraziście owocowe. Wina z Nowej Zelandii zachwycają coraz więcej koneserów na całym świecie.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network