Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Różowe Półwytrawne z Hiszpanii

Około 75% światowej produkcji win różowych to udział czterech krajów – Francji, USA, Włoch oraz Hiszpanii. Dlatego wina te uznawane są, jako jedne z najbardziej aromatycznych i owocowych.

Wina różowe półwytrawne Hiszpania - szczepy, z których produkuje: 

  • Tempranillo – jedna z najważniejszych odmian winorośli w Hiszpanii, która daje bardzo dobrej jakości owoce. Wino wytwarzane z tej odmiany charakteryzuje się bardzo szerokim bukietem aromatów, wyczuć można w nim: wiśnie, bakalie, czerwone owoce, śliwki, lukrecje oraz gorzką czekoladę. Duży wachlarz aromatów zależy od klimatu oraz sposobu winifikacji.
  • Monastrellm – wina powstające z tego szczepu są wysoce aromatyczne i bogate w nuty ciemnych owoców (jeżyny czy śliwki), dodatkową cechą jest duża wyrazistość.
  • Mencia – oprócz Hiszpanii, popularny również w Portugalii szczep dający wina z aromatami czerwonych owoców (malina, truskawka, wiśnia), wina dodatkowo są bardzo wyraziste.

Winorośl dojrzewa w doskonałych warunkach – ciepłe hiszpańskie słońce sprawia, że późniejsze wina są bardzo owocowe i aromatyczne. Dlatego różowe hiszpańskie wina cieszą się dużą popularnością.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji