Około 75% światowej produkcji win różowych to udział czterech krajów – Francji, USA, Włoch oraz Hiszpanii. Dlatego wina te uznawane są, jako jedne z najbardziej aromatycznych i owocowych.
Wina różowe półwytrawne Hiszpania - szczepy, z których produkuje:
- Tempranillo – jedna z najważniejszych odmian winorośli w Hiszpanii, która daje bardzo dobrej jakości owoce. Wino wytwarzane z tej odmiany charakteryzuje się bardzo szerokim bukietem aromatów, wyczuć można w nim: wiśnie, bakalie, czerwone owoce, śliwki, lukrecje oraz gorzką czekoladę. Duży wachlarz aromatów zależy od klimatu oraz sposobu winifikacji.
- Monastrellm – wina powstające z tego szczepu są wysoce aromatyczne i bogate w nuty ciemnych owoców (jeżyny czy śliwki), dodatkową cechą jest duża wyrazistość.
- Mencia – oprócz Hiszpanii, popularny również w Portugalii szczep dający wina z aromatami czerwonych owoców (malina, truskawka, wiśnia), wina dodatkowo są bardzo wyraziste.
Winorośl dojrzewa w doskonałych warunkach – ciepłe hiszpańskie słońce sprawia, że późniejsze wina są bardzo owocowe i aromatyczne. Dlatego różowe hiszpańskie wina cieszą się dużą popularnością.