Cechy trunków składają się głównie na skojarzenia ich z winami z Europy. Geneza tego przekonania tkwi w fakcie, że winorośl do tego kraju sprowadzili właśnie europejczycy. Wraz ze szczepami owoców, przywędrowały także technologie produkcji oraz uprawy winogron. Klimat Chile jest doskonały dla winogron: zachód sąsiaduje z Oceanem Spokojnym, którego prądy ochładzają i odświeżają winnice, wschód zaś, ma za sąsiada Andy, które również sprawiają, że owoce w winnicach są ochładzane. To wszystko sprawia, że późniejsze wino różowe jest świeże i orzeźwiające.
Dodatkowo ogromnym atutem klimatu tego kraju jest fakt, że od września do marca podczas okresu wegetacyjnego nie pada i jest słonecznie. Ponad to Chile to jedyny kraj, który jest odporny na filokserę.
Szczepy, które są najbardziej popularne i chętnie wykorzystywane do produkcji win różowych przez chilijskich winiarzy to między innymi: Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec, Syrah oraz Carmenere. Powstające z nich wina są lekkie i świeże.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network