Wino organiczne (inaczej biologiczne) produkowane jest bez użycia herbicydów i pestycydów oraz niektórych technologii, na przykład elektrodializy. Poza tym istnieje ograniczenie regulujące użycie siarczynów o około 30%. W sposobie wytwarzania win występuje spora rozbieżność pomiędzy różnymi producentami. Jedni stanowczo unikają chemikaliów i niektórych technologii, inni eksperymentują z zasadzeniem międzyplonu, jeszcze inni nie dodają drożdży, unikają siarkowania czy nie regulują temperatury fermentacji. W organicznych uprawach winorośli nie stosuje się żadnych środków chemicznych, wybiera się naturalne nawozy i opryski. Hoduje się natomiast zwierzęta, które dostarczą naturalnego nawozu, a środki ochrony roślin mogą być tylko pochodzenia naturalnego. Winnice stosujące się do tych zasad otrzymują specjalne certyfikaty potwierdzające uprawę organiczną. Oprócz tego typu działań produkcja wina organicznego nie różni się niczym od produkcji „zwykłego” wina.
Lekko wytrawne białe wino o jasno słomkowym kolorze. W zapachu jest delikatnie owocowe, z nutą cytrusową. W smaku jest rześkie, dojrzała mandarynka i grejpfrut. Wykończenie jest lekkie i przyjemne z wyczuwalną skórką z cytryny
Lekko wytrawne czerwone wino o przyjemnej dla oka ciemno-wiśniowej barwie. W zapachu eleganckie aromaty jeżyn, dojrzałych porzeczek oraz nuty cukierkowe. W smaku odkrywamy nuty wiśniowe, ciemna czekoladę i karmel. Zakończenie jest zbalansowane z odrobią słodyczy.
Wino organiczne, białe wytrawne. Świeże, idealne na każdą okazję. Czysty, przejrzysty, jasnożółty kolor z aromatem delikatnych nut owocowych i limonki, grejpfruta, ananasa oraz brzoskwini. Na podniebieniu zrównoważona kwasowość i świeże, soczyste wykończenie.
Białe wytrawne, o przejrzystym lekko zielonkawym kolorze. W zapachu jest średnio intensywne, o aromatach kwiatowych i cytrusowych. W smaku wyczuwamy owoce tropikalne, białe kwiaty oraz cytrusy. Zakończenie jest rześkie i lekko mineralne.
Wino ekologiczne z Sycylii. Jasna słomkowa barwa. Charakterystyczne i owocowe, z nutami świeżo zebranych jabłek i dojrzałego melona. Intensywny, harmoniczny, dobrze zbudowany i lekko gorzki posmak.
Wino białe koloru jasno cytrynowego, prawie prześwitującego. W nosie wyczuwalne cytrusy, biała brzoskwinia, kwiat pomarańczy, mineralność. W smaku podobnie wyczuwalna cytryna, biała brzoskwinia a następnie kwiat pomarańczy i skórka limonki z finiszem soli i minerałów lawy.
Wspaniała struktura, miękkie taniny, bardzo przystępne. W smaku dominują: czarna porzeczka, czerwona porzeczka i czerwona wiśnia. W odczuciu te wino jest bardzo pełne, kwaśny i w odpowiedni sposób garbnikowe... Dobre wino bazowe na przykład do makaronu z sosem pomidorowym oraz do dań zawierających jagnięcinę i wołowinę.
Wino białe ,musujące, wytrawne o słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty fiołków, jabłka oraz gruszki. W smaku nuty owoców tropikalnych takich jak nektarynka, dalej suszona morela i rodzynki . Na zakończeniu jest wytrawne ale lekkie i świeże oraz eleganckie.
Białe wino musujące, wytrawne o barwie lekko słomkowej oraz przejrzystej. W zapachu wyczuwalne aromaty białych kwiatów oraz soczystego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy lekko dojrzałą gruszkę i tropikalne owoce jak melon. Na zakończeniu jest wytrawne ale lekkie i świeże oraz eleganckie.
Wino białe ,musujące, wytrawne o ładnym słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty zielonego jabłka, brzoskwini oraz cytrusów W smaku jest smaczne, owocowe, i mineralne. Na zakończeniu jest wytrawne, lekkie z wyczuwalną nutką skórki z chleba.
Białe i wytrawne wino o ładnym złocistym kolorze z bursztynowymi refleksami. Wino jest organiczne oraz intensywne w zapachu z aromatami owoców tropikalnych oraz gałki muszkatołowej. Dalej w smaku przyprawy oraz plaster miodu, ananas i dojrzałe liczi. Zakończenie jest wyraziste i pełne z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Wytrawne czerwone wino o intensywnym ciemno rubinowym kolorze z granatowymi refleksami. W zapachu jest wyraziste z pieprznymi i ziołowymi nutami. W smaku skora i tytoń, a także suszone owoce i czarna jagoda oraz borówka. Zakończenie jest pełne z soczystymi i wręcz słodkawymi taninami.
Różowe musujące wino organiczne o delikatnej jasnej barwie i delikatnych bąbelkach. W zapachu wyczuwalne nuty czerwonych jagód oraz kwiaty akacji. W smaku odkryjemy intensywną pikantność i aromaty poziomki i maliny, Delikatna kwasowość na wykończeniu balansuje owocowe i kwiatowe aromaty.
Wytrawne wino czerwone, o intensywnym ciemno wiśniowym i przejrzystym kolorze. W zapachu wyczuwamy złożoność wina. Nuty owoców przeplatają się z lekkimi przyprawami, dębem i suszonymi owocami. W smaku śliwka, jeżyny, pieprz i skóra, a także lukrecja i odrobina tytoniu. Wino jest dojrzałe i doskonale wywarzone.
Wytrawne, czerwone wino, o pięknej głębokiej ciemno rubinowej barwie. Złożony bukiet, pełen owoców leśnych i malin, jak i delikatne nuty tymianku. W smaku soczyste jeżyny oraz dojrzała truskawka z odrobiną białego pieprzu. Zakończenie jest wyraziste z obecnością tanin, dobrą kwasowością oraz odrobina cygara.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network