Wino organiczne (inaczej biologiczne) produkowane jest bez użycia herbicydów i pestycydów oraz niektórych technologii, na przykład elektrodializy. Poza tym istnieje ograniczenie regulujące użycie siarczynów o około 30%. W sposobie wytwarzania win występuje spora rozbieżność pomiędzy różnymi producentami. Jedni stanowczo unikają chemikaliów i niektórych technologii, inni eksperymentują z zasadzeniem międzyplonu, jeszcze inni nie dodają drożdży, unikają siarkowania czy nie regulują temperatury fermentacji. W organicznych uprawach winorośli nie stosuje się żadnych środków chemicznych, wybiera się naturalne nawozy i opryski. Hoduje się natomiast zwierzęta, które dostarczą naturalnego nawozu, a środki ochrony roślin mogą być tylko pochodzenia naturalnego. Winnice stosujące się do tych zasad otrzymują specjalne certyfikaty potwierdzające uprawę organiczną. Oprócz tego typu działań produkcja wina organicznego nie różni się niczym od produkcji „zwykłego” wina.
Bardzo aromatyczne wino wytrawne posiadające intensywny zapach owoców tropikalnych, gruszek oraz kwiatów akacji.
Czerwone wytrawne wino ciemnej rubinowej barwie. W zapachu aromaty czarnych owoców, bzu oraz lekkie nuty tytoniu. W smaku jest złożone i intensywne, soczysta czarna jagoda, borówka, cygaro, oraz nutka kwiatowa. Zakończenie jest dojrzałe z elegancką taniną.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W nosie wyczuwamy lekkie kwiatowe aromaty czarnego bzu i fiolka. Na podniebieniu czarne owoce, jeżyny i czarna porzeczka. Zakończenie z okrągłą taniną, soczystą owocowością, i delikatną nutą ziołową.
Lekko wytrawne białe wino o głębokiej złocistej barwie z zielonymi refleksami. W zapachu intensywność kwiatów oraz świeżych cytrusów. Na podniebieniu wyczuwamy owoce tropikalne, markuję, melona, oraz ananasa. Zakończenie jest wyraziste z akcentami cytrusowymi.
Jasnożółty, słomkowy kolor. Bardzo delikatny bukiet delikatnych drożdży, białych kwiatów i grejpfruta. Na podniebieniu jest świeże, aksamitne i kremowe. Idealnie zrównoważone przyjemną kwasowością.
Lekko wytrawne, musujące wino o lekkich bąbelkach i przejrzystym zielonkawym kolorze. W zapachu aromaty słodkich kwiatów, dojrzała soczysta gruszka. W smaku okrywamy biały bez i akacje, a także delikatne przyprawy egzotyczne oraz brzoskwinię. Zakończenie jest lekkie i zrównoważone.
Wytrawne białe wino o pięknej złoto żółtej barwie. W zapachu aromatyczne o nutach akacjowych i zielonych owoców. W smaku wyczuwamy dojrzałą gruszkę, białe kwiaty i nutki bananowe. Zakończenie jest łagodne z lekką kwasowością nutkami przypraw.
Czerwone słodkie wino musujące z delikatnymi bąbelkami i ciemno czerwonej barwie. W zapachu słodkie egzotyczne przyprawy i truskawka. W smaku dojrzałe maliny i wiśnie oraz samki dżemowe. Zakończenie jest pełne i wyraziste z nutką cynamonu
Zweigelt jest najczęściej uprawianą czerwoną odmianą w Austrii i jest warta zbadania. Intensywny i atramentowy kolor, nos składa się wyłącznie z jagód i morwy, a po nim głębokie posmaki jeżyn z delikatnymi przyprawami. Atrakcyjny i przystępny.
Dla niektórych szampan, natomiast jest to białe wino musujące Sauvignon Blanc o nieskazitelnym, złocistożółtym kolorze, jasny i czysty. W nosie wyczuwalne są mocne niuanse o wielkiej tropikalnej intensywności, przywodzące na myśl aromaty mango i ananasa.
Hiszpania, Alicante. Szczep Moscatel. Wino o barwie żółto-zielonej. W smaku czujemy świeżość i kwasowość, w szczególności cytrusy i białe kwiaty.
Wino o intensywny wiśniowy kolor z refleksami fioletowymi. W zapachu poczujemy dojrzałe czerwone owoce z pikantnymi nutami. W smaku czuć dojrzałe garbniki, czekolade, ziemiste nuty oraz czerwone owoce.
Te wino chardonnay pochodzące z Polski wywodzi się z serii black label. Jej barwa jest bardzo delikatna i jasna, w nosie można wyczuć nutki mango, pomarańczy i wanilii. Smakiem natomiast dominują w nim cytrusy z dotknięciem ananasa.
Różowe, wytrawne wino o atrakcyjnej ciemno malinowej barwie. W nosie wyczuwamy czerwone porzeczki, a także fiołki i lilie. W smaku jest soczyste i delikatnie owocowe z odrobiną czerwonych borówek. Wytrawne ale lekkie i świeże zakończenie.
Czerwone wytrawne wino biodynamiczne o ładnym ciemno-czerwonym kolorze. W zapachu charakteryzuje się łagodnymi aromatami wiśni i tytoniu oraz egzotycznych przypraw takich jak wanilia. Na podniebieniu wyczujemy smaki rodzynek, lukrecji i czerwonych owoców. Na zakończeniu jest mięsiste i rześkie.
Czerwone wytrawne wino o ładnej ciemno atramentowej barwie. W zapachu delikatne aromaty czerwonych owoców leśnych i suszonej śliwki. W smaku truskawka, wiśnia oraz jeżyny. Zakończenie jest wyważone między delikatna kwasowością a lekkimi taninami.
Delikatnie wytrawne wino czerwone o czerwono-purpurowej barwie. Nos ma ładne aromaty kwiatowe oraz czerwonych owoców. W smaku poziomka i truskawka oraz morela. Zakończenie jest pełne z dojrzałymi taninami i delikatną cierpkością.
W kolorze lekko słomkowe o delikatnym i świeżym smaku z eleganckimi nutami kwiatów jabłka, brzoskwini i akacji.
Wino barwy rubinowo/ciemnej, w nosie wyczuwamy aromaty o dużej intensywności a są to: śliwki, czereśnie , elementy jeżyn oraz aronii. Jest bardzo bogate i przejrzyste.
Prosecco o intensywnym zapachu gruszki w smaku czuć kwiaty akacji oraz delikatną kwasowość.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network