Wino organiczne (inaczej biologiczne) produkowane jest bez użycia herbicydów i pestycydów oraz niektórych technologii, na przykład elektrodializy. Poza tym istnieje ograniczenie regulujące użycie siarczynów o około 30%. W sposobie wytwarzania win występuje spora rozbieżność pomiędzy różnymi producentami. Jedni stanowczo unikają chemikaliów i niektórych technologii, inni eksperymentują z zasadzeniem międzyplonu, jeszcze inni nie dodają drożdży, unikają siarkowania czy nie regulują temperatury fermentacji. W organicznych uprawach winorośli nie stosuje się żadnych środków chemicznych, wybiera się naturalne nawozy i opryski. Hoduje się natomiast zwierzęta, które dostarczą naturalnego nawozu, a środki ochrony roślin mogą być tylko pochodzenia naturalnego. Winnice stosujące się do tych zasad otrzymują specjalne certyfikaty potwierdzające uprawę organiczną. Oprócz tego typu działań produkcja wina organicznego nie różni się niczym od produkcji „zwykłego” wina.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu lekka cierpkość czerwonych owoców oraz lekkie nurt syropu owocowego. W smaku czerwona porzeczka oraz poziomka. Zakończenie jest delikatne z przyjemną nutką czarnych jagód.
Białe lekko wytrawne wino o ładnym jasno słomkowym kolorze. Aromaty owoców tropikalnych przeplatają się z delikatnymi zapachami białych kwiatów i nutek cytrusowych. W smaku odkryjemy paletę tropikalnych owoców, brzoskwini, ananasa i marakui a także zielonych dojrzałych owoców. Zakończenie jest mineralne,soczyste i orzeźwiające z wyczuwalną skórką z limonki.
Białe wino prosecco musujące pochodzące z Włoch. W smaku półwytrawne barwy słomkowej natomiast w zapachu bardzo kwiatowe oraz jabłkowo, bananowo brzoskwiniowe. Bardzo delikatne z lekką nutą miodu.
Wytrawne białe wino o ładnej jasno zielonkawej barwie. W zapachu jest intensywne o aromatach zielonych owoców i cytrusów. W smaku owoce tropikalne, kiwi, biała brzoskwinia i trawa cytrynowa. Zakończenie jest świeże i mineralne ze zbalansowana kwasowością.
Czerwone lekko wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. Świeży i owocowy w zapachu. Na podniebieniu leśne borówki i dojrzałe truskawki nutką ziołową. Zakończenie jest soczyste i przyjemne z lekką owocowością i delikatnymi garbnikami.
Wytrawne czerwone wino o intensywnym kolorze czerwonych wiśni z fioletowymi przebłyskami. W zapachu wyraziste nuty owocowe czarnej porzeczki i czerwonych borówek. W smaku wyrazista owocowość malin i truskawek. Zakończenie jest soczyste i jedwabiste z delikatną taniną.
Czerwone, wytrawne, o ładnym czerwono-purpurowym kolorze. Wino ma intensywny aromat czarnej porzeczki, wanilii oraz odrobinę karmelu jaśminu Na podniebieniu jest świeże i troszkę cukierkowe, dużo ożywienia wprowadzają aromaty borówek, lekkiego karmelu i beczki. Zakończenie jest zbalansowane i aksamitne
Wytrawne, czerwone wino, o ciemno-porzeczkowym kolorze. W zapachu ciemne owoce leśne oraz kwiaty lukrecji. Smakuje śliwką, czarną porzeczką z odrobiną pikantności. Wykończenie jest łagodne i wyważone ale z odczuwalnymi nutkami francuskiego dębu.
Delikatnie wytrawne musujące, różowe wino, o delikatnych bąbelkach i jasno różowym kolorze. Nos jest elegancki i lekko aromatyczny z wyczuwalnymi czerwonymi owocami. W smaku wyczujemy czerwonego grejpfruta oraz agrestu. Zakończenie jest lekko owocowe, świeże z wyczuwalnymi bąbelkami.
Lekkie i wytrawne wino czerwone o ładnej jasno rubinowej barwie. W zapach jest delikatne i aromatyczne z nutkami wędzonymi, suszonych grzybów i czarnych owoców. W smaku jest wyważone pomiędzy owocowością a świeżą kwasowością i lekka nutką ziołową.
Posiada jasny, rubinowy kolor. Wyczuwalna pieczona czerwona papryka z wanilią komponuje się idealnie z ciemnymi aromatami wiśniowego tytoniu . Bardzo dobrze zbalansowana, ożywiająca kombinacja smakowa
Czerwone i delikatnie wytrawne wino o ładnej ciemnorubinowej barwie. Nos jest aromatyczny z nutą wiśniowego tytoniu i lekko palonymi aromatami. W smaku czereśnia, suszone owoce, śliwka oraz aromaty dymne i dębowe. Zakończenie jest długie i wyraziste z odrobina kawowej goryczki.
Wino białe, musujące, półwytrawne prosecco o słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty kwiatów drzewa pomarańczowego, cytrusów oraz szałwii . W smaku jest pełne i dojrzałe. Tropikalne owoce przeplatają się z mineralnością i orzeźwiającą lekką kwasowością. Zakończenie jest eleganckie i zbalansowane.
Wytrawne, białe wino o przejrzystym i lekko zielonkawym kolorze. W zapachu cytrusy i skoszona trawa. Bardzo aromatyczne. W smaku białe kwiaty, limonka oraz agrest. Wykończenie przyjemne z aromatem startej skórki z limonki oraz świeżą kwasowością i charakterystycznymi nutkami ziołowymi.
Winogrona dojrzewały przy niższym poziomie cukru niż normalnie. To dobra wiadomość w tradycyjnie ciepłym rejonie, gdzie wysokie alkohole są normą. Duża część tej mieszanki pochodzi z chłodniejszych winnic. Wino ma doskonały kolor wraz z wyraźną pieprzną złożonością. Dobry kolor oznaczał, że wina można było wycisnąć jeszcze wcześniej do fermentacji, aby...
Białe wytrawne wino o ładnym zielonkawo-słomkowym kolorze. W zapachu wyczujemy białe kwiaty oraz nuty miodowe. Na podniebieniu jest lekko ziołowe, cytrusowe, a dominuje gruszka. Wykończenie jest pikantne, mineralne oraz lekko kremowe.
Słomkowy kolor z żółtymi refleksami. Intensywny zapach z delikatnymi nutami brzoskwini i moreli. W smaku miękkie, harmoniczne, owocowe i świeże. Długie i trwałe na finiszu.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network