Wino organiczne (inaczej biologiczne) produkowane jest bez użycia herbicydów i pestycydów oraz niektórych technologii, na przykład elektrodializy. Poza tym istnieje ograniczenie regulujące użycie siarczynów o około 30%. W sposobie wytwarzania win występuje spora rozbieżność pomiędzy różnymi producentami. Jedni stanowczo unikają chemikaliów i niektórych technologii, inni eksperymentują z zasadzeniem międzyplonu, jeszcze inni nie dodają drożdży, unikają siarkowania czy nie regulują temperatury fermentacji. W organicznych uprawach winorośli nie stosuje się żadnych środków chemicznych, wybiera się naturalne nawozy i opryski. Hoduje się natomiast zwierzęta, które dostarczą naturalnego nawozu, a środki ochrony roślin mogą być tylko pochodzenia naturalnego. Winnice stosujące się do tych zasad otrzymują specjalne certyfikaty potwierdzające uprawę organiczną. Oprócz tego typu działań produkcja wina organicznego nie różni się niczym od produkcji „zwykłego” wina.
Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemnoczerwonej barwie z odcieniami purpury. W zapachu czerwone owoce i przyprawy ziołowe. Na podniebieniu odkrywamy jeżyny i soczyste czarne jagody wraz z delikatna nutką pieprzu. Zakończenie jest delikatne i aromatyczne z lekką ziołową nutą.
Czerwone mocno wytrawne wino o ciemno wiśniowej barwie. W nosie kręcą się zapachy wanilii oraz kawy, a także ciemnych leśnych owoców. Na podniebieniu nuty dębowe, prażona kawa i ciemna czekolada, wiśnia i śliwka z nutą borówek. Zakończenie jest dojrzałe z wyważonym kontrastem pomiędzy dębem i owocowością.
Żółty, jasnosłomkowy kolor. Niepowtarzalny zapach, aromaty Muscata, brzoskwini, kwiatu pomarańczy i płatków róż. W smaku świeże i lekkie, orzeźwiające.
Białe wytrawne wino o jasno złotym kolorze. Nos jest aromatyczny i świeży o nutach gruszki i dojrzałego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy białe kwiaty i akację, a także nuty drożdżowe i skórkę od chleba. Zakończenie jest pełne i soczyste z nutką cytrusową.
Półsłodkie białe wino o pięknej ciemno złocistej barwie. W zapachu bardzo intensywne, z nutami suszonych kwiatów, grejpfruta i gałki muszkatołowej. W ustach jest pełne smaków. Dojrzałe owoce tropikalne, nutka migdałów, miodu oraz pieprz. Zakończenie jest zbalansowane pomiędzy świeżą kwasowością a wyraźną owocowością.
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu jest delikatne z bukietem czarnego bzu oraz jeżyn Na podniebieniu smakujemy czarne jagody oraz kompost z suszonych owoców. Zakończenie jest pełne i lekkie, z odrobina dymnej nutki.
Wytrawne wino różowe o ładnej, przejrzystej ciemno wiśniowej barwie. W zapachu aromatyczne nuty czerwonych owoców, malin i wiśni. W smaku nuty dżemowe oraz posmak kompotu wieloowocowego. Czyste i rześkie wykończenie z lekkim owocowym posmakiem.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. Aromaty dojrzałych i soczystych czerwonych owoców. W smaku odrobina przypraw, wiśni i czereśni. Zakończenie jest lekkie i pełne z delikatną taniną.
Wino o jasno fioletowej barwie z czerwonymi odcieniami. W aromatach warstwy czekolady, lukrecji i anyżu z dojrzałymi nutami śliwki i czarnej porzeczki. Wino pełne z pięknym pierwotnym owocowym charakterem czerwonej porzeczki i świeżej morwy. Urocza integracja dębu zapewnia bezszwową teksturę i łagodne tanin.
Wytrawne białe wino o przyjemnej dla oka jasno złocistej barwie/ Wino jest intensywne w zapachu, chodź stonowane. Wyraźne nuty kwiatów przeplatają się z aromatami tropikalnych owoców. W smaku wino jest czyste i soczyste, z wyczuwalną brzoskwinią i ananasem, limonką i białymi kwiatami. Zakończenie jest świeże i czyste z dobrą mineralnością.
Wibrujące aromaty czerwonych owoców: malin, jagód oraz nut kwiatowych. Na podniebieniu miękkie, o bardzo subtelnych taninach. Dobrze wyważone i przyjemne. Jedwabiste zakończenie.
Paxton Now, to żywe odcienie fioletu i czerwieni. Eksplozja jagód z lasu podkreślona malinami, truskawkami, morwą i śliwkami. Średnio mocny napój w stylu wina „NOW”. Jasne i świeże, czerwone owoce jagód, a następnie fantastyczne podniebienie pełne pełne żywych warstw intensywności owoców zwieńczone jedwabistymi taninami i aksamitnym wykończeniem.
Lekkie i wytrawne białe wino organiczne o jasno zielonkawej barwie i złotych przebłyskach. Nos jest aromatyczny o nutach akcji i świeżych cytrusów. Jest to wino należące do rodzaju win organicznych . W smaku wyczuwamy białego grejpfruta i kompot z brzoskwini. Zakończenie jest lekkie ale wyraziste z nutką mineralności.
Czerwone wytrawne wino o ładnej wiśniowo-czerwonej barwie. W zapachu dojrzałe czerwone owoce i przyprawy. Na podniebieniu pełne i soczyste owoce, truskawka i wiśnia, a także odrobią pierzu. Zakończenie jest wyraziste i mocne a zarazem delikatne.
Białe i lekko wytrawne o ładnym jasno słomkowym kolorze. W zapach eleganckie i stonowane nuty owoców tropikalnych i białych kwiatów. W smaku biała brzoskwinia, dojrzała gruszka i zielone jabłko z nutką ziołową. Zakończenie jest rześkie i mineralne z odrobiną skórki z cytryny.
Białe i delikatnie półsłodkie wino o ładnej jasno złocistej barwie. W zapachu intensywne aromaty egzotycznych owoców, przypraw i plastra miodu. W smaku dojrzała brzoskwinia i ananas, przeplata się z nutką cynamonu oraz wanilii. Zakończenie jest zbalansowane z nutką cytrusową.
Lekko wytrawne białe wino o ładnej złocistej barwie z zielonkawymi refleksami. Bukiet jest intensywny z wyrazistymi nutami mandarynki i liczi. W smaku nuty kwiatowe, dojrzały ananas oraz róża. Zakończenie jest wyraziste i aromatyczne z dobrze zbalansowaną kwasowością i nutką białego pieprzu.
Białe wytrawne wino o ładnej jasno zielonej barwie z żółtymi refleksami. W zapachu aromatyczne o nutach jabłka i białych kwiatów. Na podniebieniu wyczuwamy złociste jabłko i dojrzałą gruszkę. Zakończenie jest świeże i mineralne z cytrusową i delikatną kwasowością.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network