Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Naturalne

Wina naturalne to takie, które właśnie  powstają w jak najbardziej naturalny sposób. Winiarz nie dodaje drożdży, nie dosładza, nie szaptalizuje, nie dodaje enzymów, nie dokwasza oraz wiele innych nie….Wina naturalne nie maja własnego certyfikatu ale często są ekologiczne i biodynamiczne lub czerpią  z ich praktyk. Rzadko używa się dębu do starzenia aby jak najmniej ingerować w powstający trunek. W trakcie procesu tworzenia win naturalnych ważną role odgrywa lokalna historia i tradycja, a przede wszystkim lokalne i zapomniane już szczepy winogron. Wraca się do starych, jeśli nie powiedzieć wręcz starożytnych, metod i sposobów  na wyrób wina.

Naturalne wino może wydawać się dziwnym terminem. Czy całe wino nie jest naturalne? Cóż, tak, w pewnym sensie. Wino, które zdominowało rynek przez ostatnie kilka dekad, jest wytwarzane ze sfermentowanego soku winogronowego, więc w pewnym sensie jest naturalne, ale może również zawierać wiele innych składników i często jest manipulowane zarówno na winorośli, jak iw winnicy. Ten rodzaj wina – nazwijmy to konwencjonalnym winem – jest tym, do czego większość z nas jest przyzwyczajona. Z drugiej strony naturalne wino jest wytwarzane z ekologicznych winogron, nie zawiera prawie żadnych dodanych składników i jest produkowane przy znacznie mniejszej interwencji winiarza. Naturalne wino jest rosnącą kategorią, a coraz więcej osób je produkuje, importuje i kupuje, ale nie jest to moda ani moda. W rzeczywistości nie jest to nawet nowe. W ostatnich latach produkcja wina stała się coraz bardziej techniczna, ale naturalne produkcje wina, jest w rzeczywistości tradycyjnym podejściem.

Czym jest wino naturalne?

Nie ma regulacji ani certyfikacji dla naturalnego wina, co sprawia, że trudno je zdefiniować. Naturalne wino zaczyna się od winogron organicznych, więc nie ma pestycydów. Jest również wolny od dodatków. Istnieje ponad 72 legalne dodatki dozwolone w produkcji wina, a wiele z nich trafia do konwencjonalnego wina". "Pomagają winiarzowi kontrolować smak, aromat i konsystencję". Natomiast naturalne wino nie zawiera żadnych dodatków, z możliwym wyjątkiem bardzo małej dawki siarczynów, które są produktem ubocznym fermentacji i są stosowane jako środek konserwujący. Podczas gdy całe wino naturalnie zawiera siarczyny, konwencjonalne wino pozwala na znacznie więcej dodanych siarczynów (350 części na milion w USA) niż to, co jest ogólnie dopuszczalne dla wina naturalnego (około 20 części na milion). Inną ważną różnicą jest proces produkcji wina. Podczas gdy konwencjonalna produkcja wina obejmuje takie etapy, jak fining i filtrowanie, wszystkie zaprojektowane w celu stworzenia wina dostosowanego do rynku, naturalni winiarze robią znacznie mniej zamieszania i po prostu pracują z "tym, co natura daje w danym roku".

Czym różni się wino naturalne od wina organicznego i biodynamicznego?

Choć brzmi to naturalnie, wino organiczne może zawierać dowolny z dodatków dozwolonych w konwencjonalnym winie, o ile są one organiczne. Wino biodynamiczne jest bardziej skomplikowane, ponieważ termin biodynamika naprawdę odnosi się do rolnictwa, a nie do produkcji wina. Możliwe jest uzyskanie certyfikatu Demeter, co oznacza, że w procesie produkcji wina przestrzegane są pewne zasady, a wino może być zbliżone do naturalnego, ale ważne jest, aby pamiętać, że niektóre wina biodynamiczne są zasadniczo konwencjonalnym winem wytwarzanym z biodynamicznych winogron.

Czy naturalne wino jest zawsze mętne?

Czasami naturalne wino jest mętne, ponieważ nie jest ukrwieni ani filtrowane, dwa kroki, które utrzymują konwencjonalne wino ładne i musujące. Jednak naturalne wino może być jasne, jeśli winiarz poświęci czas, aby pozwolić mu osiąść, aby wszelkie mętne kawałki spadły na dno. Brak finingu lub filtrowania wina wyjaśnia również, dlaczego naturalne wino czasami ma dużo osadu w butelce.

Czy naturalne wino smakuje jak cydr?

Naturalne wino jest często opisywane jako mające funky lub kwaśne aromaty i smaki, które przypominają cydr, a to może wynikać z faktu, że naturalne wino - takie jak cydr - ma wolniejszą fermentację. Im dłużej wino fermentuje, tym większa szansa na wystawienie go na działanie tlenu, który przyczynia się do tych smaków i zapachów cydru. Chociaż jest to powszechne, nie jest to regułą.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji