Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Szampan

Szampany to bez wątpienia najpopularniejsze wina musujące na całym świecie, należy do alkoholi kojarzonych z prestiżem i luksusem. Jest wytwarzany tylko i wyłączne w jednym regionie na świecie, któremu zawdzięcza swoją nazwę, w  Szampanii, w północno-wschodniej części Francji. Podczas produkcji Szampana nie używa się sztucznego nasycenia dwutlenkiem węgla, jest naturalnie musujące. Do produkcji Szampana używa się tylko tych trzech szczepów: chardonnay, pinot noir oraz pinot meunier.

Dla czego Szampan jest taki drogi?

Ceny Szampanów zaczynają się od 200zł a kończą na rekordowej sumie 275 000$. Na ceny szampanów ma wpływ nie tylko ich długa i bogata historia powstania ale również rygorystyczny proces powstania.

Szampan jest produkowany tak zwaną metodą tradycyjną (szampańską). Cały proces jest mocno czasochłonny, najpierw wino przechodzi naturalny proces fermentacji w beczkach, następnie jest butelkowane i przechodzi fermentacje wtórną w butelce. Martwe drożdże są usuwane, a butelki odwrócone do góry nogami są stopniowo obracane. Następnie zaczyna się proces wyrzucania,  Gdy w szyjce butelki osiądzie wystarczająca ilość osadu, jest on zamrażany a następnie usuwany z butelki. W miejsce usuniętego osadu dodaje się likier, tak zwany d’expedition. Który określa poziom słodyczy w szampanie jest to tak zwany proces dawkowania. Procesy wytwarzania szampana trwają latami. Szampany muszą dojrzewać minimum 15 miesięcy na samym osadzie a vintage aż 36 miesięcy.

Jak podawać Szampana i z czym?

Szampany są idealne na ważne dla nas okazje i może być podany do każdego posiłku. Najczęściej podaje się go przy toastach oraz jako aperitif. Świetnie sprawdź się podany do przekąsektakich jak: żabie udka, owoce morza, dania rybne oraz lekkie sałatki. Szampany tak zawne surowe białe i różowe świetnie skomponują się z mięsami oraz serami. Szampany słodkie, półsłodkie oraz półwytrawne świetnie skomponują się z deserami takim jak ciasta, biszkopty oraz lody.

Ważne jest aby szampana podawać w odpowiedniej temperaturze, najlepsza temperatura do podania to 6°C do 8°C

Ważne również jest podanie szampana w wąskich kieliszkach żeby zatrzymać jak najdłużej bąbelki oraz aromat szampana.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji