Pet Nat to wino naturalnie musowane, gdzie nie doszło do wtórnej fermentacji a wina są butelkowane jeszcze przed całkowitym zakończeniem fermentacji pierwotnej. Do tego rodzaju win nie dodaje się drożdży, cukru i nie usuwa się osadu powstałego przez drodze. Pet Naty to mętne wina musujące z osadem na dnie. Często są zamykane zwykłym kapslem.
Jak zapewne wiesz, podczas fermentacji alkoholu drożdże jedzą cukier. Produktami ubocznymi tego procesu jest alkohol i dwutlenek węgla. W winach niemusujących - chardonnays, Pinot Noirs itp. - większość lub cała fermentacja odbywa się przed butelkowaniem, a więc nie ma uwięzionego C02, a zatem nie ma pęcherzyków. Pet-nat to dziksza wersja wina musującego, które butelkujemy podczas początkowej fermentacji, bez dodatku cukru i drożdży. a cukry z winogron dostarczają bąbelków.
A to nie wszystkie wina są naturalne? To jedno z najczęściej zadawanych nam pytani. Odpowiedz brzmi nie. Do produkcji win naturalnych nie używa się pestycydów, chemikaliów. Tego rodzaju wina uprawia się metodami ekologicznymi lub biodynamicznymi. Winogrona są zbierane ręcznie. Podczas procesu produkcji nie używa się filtracji czy klarowania. Jedynie minimalną ilość. Minimalna ilość dodawanych siarczynów lub całkowity brak. Odwrotna osmoza.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network