Cremant wino musujące perlage z słonecznej Francji. Jest świetną tańszą alternatywą szampana, jest podobnie wytwarzany oraz podobny w smaku. Obecnie Cremant wytwarza się aż w siedmiu regionach winiarskich: Bordeaux, Loire, d’Alsace, de Limoux, Bourgogne, Die, Limoux, Jura. Każde wino musujące z tego regionu żeby móc używać nazwy cremant jest zobowiązana do przestrzegania ważnych zasad ich wytwarzania. Wszystkie winogrona muszą być zbierane ręcznie, ograniczona liczba wykorzystywania moszczu podczas procesu tłoczenia winogron. 100l/150g winogron. Wino musi dojrzewać w butelkach przez co najmniej 9 miesięcy, z osadem drożdżowym. Zanim takie wina wprowadzi się na rynek muszą po usunięciu drożdży odleżeć jeszcze 3 miesiące.
Ceny wina Cremant zaczynają się od 30zł do 100zł. Cremant jest to wino musujące bardzo podobne w stylu oraz procesie produkcji do szampana.
Cremanta świetnie sprawdzi podana z owocami morza, letnim sałatkami, drobiem oraz rybami. Różowe świetnie się sprawdzi podawane z risotto i pizzą.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network