Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Cava

Cava to Hiszpański odpowiednik wina musującego podobnego z charakteru do szampana. Cava jest produkowana  w regionie Penedes w Katalonii niedaleko Barcelony, skąd pochodzi 95% upraw. Do jej wytworzenia najczęściej używa się takich szczepów jak:  parellada o pięknym aromacie dojrzałych jabłek, macabeo, xarello, chardonnay. Cava jest naturalnym białym winem musującym, choć zdążają się również warianty różowe z dodatkiem szczepu pinot noir. Żeby producenci mogli nazywać swoje wino Cavą, muszą przestrzegać rygorystycznych zasady. Przez minimum 9 miesięcy wino musi mieć kontakt z osadami drożdżowymi, lepszej jakości wina leżakują nawet 30.  Cava jest produkowana metodą klasyczną , która polega na podwójnej fermentacji w butelce. Czym upodobania się do szampana. Charakterystycznym smakiem win musujących Cava jest rześki, lekko kwaskowy smak o łagodnych owocowych nutach.

Ile kosztuje Cava i gdzie najlepiej kupić?

Najlepszym wyborem będą oczywiście sklepy internetowe, ponieważ zawierają największy wybór oraz sprowadzają wina również z mniejszych winnic które jakościowo są znacznie lepsze. Ceny Cavy wahają się od 40zł do 150zł.

Z czym podawać Cave:

Cave najlepiej podawać w temperaturze, młode wina od 5°C do 7° C. Starsze wina od 8°C do 10°C. Cava świetnie sprawdzi podana z rybami, owocami morza, kurczakiem a tak że sałatkami. Doskonale sprawdzi się również jako apertif.

Rodzaje Cavy:

W zależności od stopnia słodyczy, można na etykietce spotkać się z takimi określeniami jak:

Dulce – słodka

Semi Seco – półsłodkie

Extra dry/extra seco – półwytrawne

Brut nature/ brut – wytrawne

Ze względu na czas dojrzewania w butelce lub w beczce można spotkać się z takimi określeniami jak:

Joven – młode wina od 9-15 miesięcy

Reserva – starsze wina od 15-30 miesięcy

Grand Reserva – wina premim od 30 miesięcy

 

Czym się różni Cava od Szampana?

Oprócz ogromnej różnicy w cenie, różnią się sposobami produkcji, szczepami oraz regionami z których pochodzą. Szampana produkuje się tylko i wyłącznie w jednym z francuskich regionów winiarskich, od którego pochodzi jego nazwa, z szczepu chardonnay oraz pinot noir i musi dojrzewać minimum 15 miesięcy. Podczas gdy cava leżakuje minimum 9 miesięcy, jest produkowana z różnych szczepów i pochodzi z Hiszpanii.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji