Wina musujące należą do zdecydowanie najbardziej orzeźwiających trunków, a przy tym są dość uniwersalne. Kojarzą się ze wznoszeniem toastów, świętowaniem ważnych okazji i osiągnięć. Pasuje niemalże do każdej potrawy oraz deseru. Jego uniwersalność sprawia, że nie musisz bać się pomyłki przy dobieraniu go do odpowiedniego jedzenia. Wina musujące zawierają średnio od 2 do 15% alkoholu. Można spotkać wiele różnych odmianach tego trunku w zależności w jakim kraju, czy regionie powstaje, wyróżniamy: cavę, klasyczny szampan, prosecco czy francuskiego cremanta. Żeby wina musujące smakowały nam jak najlepiej, ważne jest, żeby dowiedzieć się jak go podawać i serwować.
Wino musujące kojarzy się nam z celebracją chwili, podobnie jak szampan, jednak ten jest nieco odmiennym trunkiem. Wino musujące będzie pasować zarówno na wielkich uroczystościach (jak ślub czy urodziny), jak i podczas tych skromniejszych (np. podczas celebrowania awansu lub zakupu domu). Będzie ono pasować wszędzie tam, gdzie chcemy zatrzymać na chwilę czas i uczcić dany moment.
Najczęściej wina musujące podajemy podczas:
Wina musujące podajemy jako aperitif, gdyż doskonale pobudzają apetyty gości. Polecamy łączyć wina musujące z sushi, kawiorem, owocami morza, żabimi udkami, serami oraz potrawami z jajek. Jednak możemy podawać je również do mięs – np. do krwistej wołowiny. Łączenie win musujących ze śniadaniem lub brunchem to domena niewielu alkoholi, jednak wina musujące pasują do nich doskonale.
Jeśli planujemy kupić wina musujące słodkie lub półsłodkie to możemy je podawać na zakończenie posiłku. Jednak pasują one również do deserów, ciast czy sałatek owocowych. W dawnych czasach pewną tradycją było podawanie do szampana czy wina musującego podłużnych biszkoptów, które były pokryte lukrem.
Wspomnieliśmy wyżej o podawaniu win musujących do owoców – warto zaznaczyć, ż pasują do nich zarówno słodkie, jak i wytrawne rodzaje win musujących. Zestawienie klasyczne, które zna każdy z nas to szampan i truskawki – jednak polecamy sprawdzić wino musujące do tych właśnie owoców.
Choć tendencje wina do musowania zaobserwowano w Antyku, to czas, jaki musiał upłynąć do odkrycia powodów tego zjawiska był długi. Wina musujące zaczęto produkować od XVII wieku.
Obecnie mamy trzy metody, dzięki którym otrzymujemy wino musujące, są to: metoda szampańska, metoda Charmata oraz metoda wtłaczania CO2. Poniżej opiszemy je ze szczegółami.
Metoda szampańska
Méthode champenoise, zwana także metodą tradycyjną, polega na powstawaniu dwutlenku węgla w zamkniętej butelce, to tzw. druga fermentacja. Tę metodę stosuje się między innymi w Szampanii oraz we Francji czy we Włoszech. Również słynna Cava z Katalonii powstaje w wyniku metody szampańskiej.
Metoda Charmata
Metodo italiano, stosowana jest głównie we Włoszech podczas wytwarzania Prosecco. Metoda ta jest podobna do szampańskiej (tradycyjnej), różnica jednak leży w tym, że podczas tego procesu dwutlenek węgla powstaje podczas fermentacji w kadziach, a nie w butelkach. Różnica leży jeszcze w kosztach, ponieważ jest ona nieco tańsza niż metoda szampańska oraz dająca równie wiele win doskonałej jakości.
Metoda wtłaczania CO2
Spośród wszystkich trzech metod jest to najtańsza i najprostsza opcja wytworzenia wina musującego. Polega na mechanicznym wtłoczeniu dwutlenku węgla do wina, co owocuje wieloma rodzajami win w niskich cenach. Ceny win wytworzonych tą metodą to nawet kilka do kilkunastu złotych, więc jeśli kiedyś zdecydujemy się na zakup takiego trunku, bądźmy pewni, iż powstało ono właśnie w ten sposób. Różnice pomiędzy winami musującymi powstałymi dwoma pierwszymi metodami, a tą ostatnią – to głębia smaku, aromaty oraz przede wszystkim cena.
To metalowa przykrywka, która ma za zadanie chronić korek przed uszkodzeniem przez wiązadło z cienkiego drucika. Kapsle te cechują walory estetyczne, ponieważ oprócz spełniania swojej funkcji, są one również ciekawym elementem kolekcjonerskim dla miłośników win.
Wino białe, musujące i wytrawne o ładnym, lekko słomkowym i przejrzystym kolorze. W zapachu wyczuwalne są aromaty zielonego jabłka, brzoskwini oraz cytrusów. W smaku jest smaczne, owocowe i mineralne. Na zakończeniu jest wytrawne, lekkie i orzeźwiające.
Delikatnie wytrawne musujące, różowe wino, o delikatnych bąbelkach i jasno różowym kolorze. Nos jest elegancki i lekko aromatyczny z wyczuwalnymi czerwonymi owocami. W smaku wyczujemy czerwonego grejpfruta oraz agrestu. Zakończenie jest lekko owocowe, świeże z wyczuwalnymi bąbelkami.
Białe wino prosecco musujące pochodzące z Włoch. W smaku półwytrawne barwy słomkowej natomiast w zapachu bardzo kwiatowe oraz jabłkowo, bananowo brzoskwiniowe. Bardzo delikatne z lekką nutą miodu.
Wino białe, musujące, półwytrawne prosecco o słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty kwiatów drzewa pomarańczowego, cytrusów oraz szałwii . W smaku jest pełne i dojrzałe. Tropikalne owoce przeplatają się z mineralnością i orzeźwiającą lekką kwasowością. Zakończenie jest eleganckie i zbalansowane.
Jasnożółty, słomkowy kolor. Bardzo delikatny bukiet delikatnych drożdży, białych kwiatów i grejpfruta. Na podniebieniu jest świeże, aksamitne i kremowe. Idealnie zrównoważone przyjemną kwasowością.
Czerwone słodkie wino musujące z delikatnymi bąbelkami i ciemno czerwonej barwie. W zapachu słodkie egzotyczne przyprawy i truskawka. W smaku dojrzałe maliny i wiśnie oraz samki dżemowe. Zakończenie jest pełne i wyraziste z nutką cynamonu
Prosecco o intensywnym zapachu gruszki w smaku czuć kwiaty akacji oraz delikatną kwasowość.
Lekko wytrawne, musujące wino o lekkich bąbelkach i przejrzystym zielonkawym kolorze. W zapachu aromaty słodkich kwiatów, dojrzała soczysta gruszka. W smaku okrywamy biały bez i akacje, a także delikatne przyprawy egzotyczne oraz brzoskwinię. Zakończenie jest lekkie i zrównoważone.
Dla niektórych szampan, natomiast jest to białe wino musujące Sauvignon Blanc o nieskazitelnym, złocistożółtym kolorze, jasny i czysty. W nosie wyczuwalne są mocne niuanse o wielkiej tropikalnej intensywności, przywodzące na myśl aromaty mango i ananasa.
W kolorze lekko słomkowe o delikatnym i świeżym smaku z eleganckimi nutami kwiatów jabłka, brzoskwini i akacji.
Wino białe ,musujące, wytrawne o słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty fiołków, jabłka oraz gruszki. W smaku nuty owoców tropikalnych takich jak nektarynka, dalej suszona morela i rodzynki . Na zakończeniu jest wytrawne ale lekkie i świeże oraz eleganckie.
Wino białe ,musujące, półwytrawne o jasno- słomkowym kolorze, przejrzyste z delikatnymi bąbelkami. W zapachu wyczuwalne lekko cytrusowe aromaty grejpfruta i skórki z cytryny. W smaku jest dojrzałe i mineralne z aromatami owoców tropikalnych. Na zakończeniu jest wytrawne i eleganckie z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Białe wino musujące, wytrawne o barwie lekko słomkowej oraz przejrzystej. W zapachu wyczuwalne aromaty białych kwiatów oraz soczystego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy lekko dojrzałą gruszkę i tropikalne owoce jak melon. Na zakończeniu jest wytrawne ale lekkie i świeże oraz eleganckie.
Wino białe ,musujące, wytrawne o ładnym słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty zielonego jabłka, brzoskwini oraz cytrusów W smaku jest smaczne, owocowe, i mineralne. Na zakończeniu jest wytrawne, lekkie z wyczuwalną nutką skórki z chleba.
Różowe musujące wino organiczne o delikatnej jasnej barwie i delikatnych bąbelkach. W zapachu wyczuwalne nuty czerwonych jagód oraz kwiaty akacji. W smaku odkryjemy intensywną pikantność i aromaty poziomki i maliny, Delikatna kwasowość na wykończeniu balansuje owocowe i kwiatowe aromaty.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network