Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina musujące

Wina musujące należą do zdecydowanie najbardziej orzeźwiających trunków, a przy tym są dość uniwersalne. Kojarzą się ze wznoszeniem toastów, świętowaniem ważnych okazji i osiągnięć. Pasuje niemalże do każdej potrawy oraz deseru. Jego uniwersalność sprawia, że nie musisz bać się pomyłki przy dobieraniu go do odpowiedniego jedzenia. Wina musujące zawierają średnio od 2 do 15% alkoholu. Można spotkać wiele różnych odmianach tego trunku w zależności w jakim kraju, czy regionie powstaje, wyróżniamy: cavę, klasyczny szampan, prosecco czy francuskiego cremanta. Żeby wina musujące smakowały nam jak najlepiej, ważne jest, żeby dowiedzieć się jak go podawać i serwować.

Na jaką okazję podajemy wina musujące?

Wino musujące kojarzy się nam z celebracją chwili, podobnie jak szampan, jednak ten jest nieco odmiennym trunkiem. Wino musujące będzie pasować zarówno na wielkich uroczystościach (jak ślub czy urodziny), jak i podczas tych skromniejszych (np. podczas celebrowania awansu lub zakupu domu). Będzie ono pasować wszędzie tam, gdzie chcemy zatrzymać na chwilę czas i uczcić dany moment.

Najczęściej wina musujące podajemy podczas:

  • Wesel
  • Urodzin
  • Imienin
  • Wszelkich ważnych chwil w życiu.

Do jakich potraw pasuje wino musujące?

Wina musujące podajemy jako aperitif, gdyż doskonale pobudzają apetyty gości. Polecamy łączyć wina musujące z sushi, kawiorem, owocami morza, żabimi udkami, serami oraz potrawami z jajek. Jednak możemy podawać je również do mięs – np. do krwistej wołowiny. Łączenie win musujących ze śniadaniem lub brunchem to domena niewielu alkoholi, jednak wina musujące pasują do nich doskonale.

Jeśli planujemy kupić wina musujące słodkie lub półsłodkie to możemy je podawać na zakończenie posiłku. Jednak pasują one również do deserów, ciast czy sałatek owocowych. W dawnych czasach pewną tradycją było podawanie do szampana czy wina musującego podłużnych biszkoptów, które były pokryte lukrem.

Wspomnieliśmy wyżej o podawaniu win musujących do owoców – warto zaznaczyć, ż pasują do nich zarówno słodkie, jak i wytrawne rodzaje win musujących. Zestawienie klasyczne, które zna każdy z nas to szampan i truskawki – jednak polecamy sprawdzić wino musujące do tych właśnie owoców.

Jak powstaje wino musujące?

Choć tendencje wina do musowania zaobserwowano w Antyku, to czas, jaki musiał upłynąć do odkrycia powodów tego zjawiska był długi. Wina musujące zaczęto produkować od XVII wieku.

Obecnie mamy trzy metody, dzięki którym otrzymujemy wino musujące, są to: metoda szampańska, metoda Charmata oraz metoda wtłaczania CO2. Poniżej opiszemy je ze szczegółami.

Metoda szampańska

Méthode champenoise, zwana także metodą tradycyjną, polega na powstawaniu dwutlenku węgla w zamkniętej butelce, to tzw. druga fermentacja. Tę metodę stosuje się między innymi w Szampanii oraz we Francji czy we Włoszech. Również słynna Cava z Katalonii powstaje w wyniku metody szampańskiej.

Metoda Charmata

Metodo italiano, stosowana jest głównie we Włoszech podczas wytwarzania Prosecco. Metoda ta jest podobna do szampańskiej (tradycyjnej), różnica jednak leży w tym, że podczas tego procesu dwutlenek węgla powstaje podczas fermentacji w kadziach, a nie w butelkach. Różnica leży jeszcze w kosztach, ponieważ jest ona nieco tańsza niż metoda szampańska oraz dająca równie wiele win doskonałej jakości.

Metoda wtłaczania CO2

Spośród wszystkich trzech metod jest to najtańsza i najprostsza opcja wytworzenia wina musującego. Polega na mechanicznym wtłoczeniu dwutlenku węgla do wina, co owocuje wieloma rodzajami win w niskich cenach. Ceny win wytworzonych tą metodą to nawet kilka do kilkunastu złotych, więc jeśli kiedyś zdecydujemy się na zakup takiego trunku, bądźmy pewni, iż powstało ono właśnie w ten sposób. Różnice pomiędzy winami musującymi powstałymi dwoma pierwszymi metodami, a tą ostatnią – to głębia smaku, aromaty oraz przede wszystkim cena.

Kapsle wina musującego

To metalowa przykrywka, która ma za zadanie chronić korek przed uszkodzeniem przez wiązadło z cienkiego drucika. Kapsle te cechują walory estetyczne, ponieważ oprócz spełniania swojej funkcji, są one również ciekawym elementem kolekcjonerskim dla miłośników win.

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
  • Lekko wytrawne wino różowe musujące o pięknym jasno truskawkowym kolorze. W zapachu aromat czerwonych owoców o dużej intensywności, przypominający truskawkę i wiśnię, w ustach słodki smak przypominający lizak, zapewniający przyjemną słodycz. Zakończenie jest przyjemne i okrągłe z delikatnym i trwałym bąbelkiem.

    40,24 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji