To orientalna potrawa, która zdobywa co raz więcej popularności. Tradycyjnie przygotowywane z surową rybą, wędzoną, warzywami lub grzybami. Aby uwydatnić smak sushi podajemy ją z sosem sojowym, piklowanym imbirem oraz pikantnym wasabi. Tutaj doskonale sprawdzą się raczej białe aromatyczne wina ze szczepów takich jak passerina, pecorino, gewurztraminer, riesling czy torrontes. Ciekawą propozycją będzie wino musujące np. Cava albo Cremant z Alzacji. Jeśli chodzi o czerwone wina, to polecam spróbować szczepów jak nebbiolo czy sangiovese. Sushi jest przygotowywane ze świeżych produktów i nieraz dopiero po zamówieniu przez klienta. Dobrze komponuje się z winami młodymi, z orzeźwiającą kwasowością i nie starzonymi w beczce.
Białe: Soave z Veneto, Riesling z Kalifornii, wina z Doliny Rodanu, Albarinio
Czerwone: Chianti Classico, Barbera z Piemontu
Białe: Wina z regionu Mosel, Muscadet, Gewurztraminer, Torrontes z Argentyny
Czerwone: Lekkie owocowe Montepulciano,
Białe : Rioja, Pouilly Fume, Pecorino czy Fiano z centralnych i południowych Włoch.
Czerwone: Beaujolais, Pinot Noir z Burgundy, Garnacha z Hiszpanii
Białe i lekko wytrawne o ładnym jasno słomkowym kolorze. W zapach eleganckie i stonowane nuty owoców tropikalnych i białych kwiatów. W smaku biała brzoskwinia, dojrzała gruszka i zielone jabłko z nutką ziołową. Zakończenie jest rześkie i mineralne z odrobiną skórki z cytryny.
Białe i delikatnie półsłodkie wino o ładnej jasno złocistej barwie. W zapachu intensywne aromaty egzotycznych owoców, przypraw i plastra miodu. W smaku dojrzała brzoskwinia i ananas, przeplata się z nutką cynamonu oraz wanilii. Zakończenie jest zbalansowane z nutką cytrusową.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network