Wybierając wino do steków powinniśmy wziąć pod uwagę część wołowiny użytej do grillowania. Rostbef, antrykot czy polędwica. Ważnym elementem będzie również obecność wyrazistych dodatków jak np. sos: grzybowy, pieprzowy, holenderski, a może czosnkowy. Steki z antrykotu czy rostbefu zawierają tłuszcz, który częściowo wytapia się podczas smażenia, dodający tekstury do mięsa. Na pewno wart spróbować win czerwonych z solidną zawartością tanin, pikantnych lub z nutami ziołowymi. Wino musi być odpowiednio mocne aby nadążyć za ciężkością steku, który zawiera sporo białka, tłuszczu oraz żelaza. Shiraz, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo to jedne ze szczepów, które warto rozważyć dobierając nasze wino. Polędwica wołowa jest natomiast chudym mięsem, do którego warto dobrać lżejsze, starsze wino ale bogate i złożone. Dobrze się sprawdzi starsza Rioja, lżejszy Merlot czy aromatyczny Cabernet Franc. Jako kolejny faktor w dobrze wina, należy wziąć pod uwagę stopień wysmażenia. Im dłużej smażymy tym bardziej stek będzie twardszy i będzie tracił swoje walory smakowe. Poniższe przykłady bazują na założeniu że nasz stek jest średnio wysmażony.
Czerwone: Tannat z Urugwaju; kupaż z Bordeaux, Francja; Garnacha z Priorat, Hiszpania
Czerwone: Młoda Rioja np.Crianza, Nebbiolo z Piemontu, Malbec z regionu Cahors
Czerwone: Barolo z Piemonty; Kalifornijski Cabernet Sauvignon; Włoskie Negroamaro
Czerwone: Australijski Shiraz np. z regionu Barossa; Carmenere z Chile; Tempranillo z Ribera del Duero
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network