Kurczak czy indyk to generalnie delikatne i popularne mięso używane w wielu potrawach różnych kuchni świata. Wszystko zależy od tego w jaki sposób przygotujemy naszego kurczaka. Jeśli jest on pieczony, z patelni czy przygotowywany na grillu, to warto wybrać lżejsze białe wino bez mocnych aromatów beczkowych czy owocowych. Ciekawą propozycją mogą być wina ze szczepów takich jak Viognier, Pinot Blanc, Verdejo lub lekkie Chardonnay. Z win czerwonych warto spróbować delikatne Gamay czy Pinot Noir. Do potraw, które są pikantne i zawierają wiele egzotycznych potraw warto spróbować win bardziej aromatycznych, ziołowych, lekko półsłodkich ale nie mocno kwasowych. Przykładem mogą być wina ze szczepów takich jak Riesling Gewurztraminer, Garganega czy Garnacha Blanca. Jeśli chodzi o wina czerwone to należy uważać aby wina nie zawierały dużej ilości tanin czy kwasowości. Powinny być zdecydowanie owocowe, z większą zawartością cukru resztkowego. Tutaj mogą pasować wina ze szczepu Shiraz lub Merlot i raczej z ciepłych klimatów. Nie zapominajmy o wytrawnych winach różowych, które doskonale pasują do wielu potraw. Na koniec warto pamiętać o jednej z podstawowych zasad doboru wina do potraw. I wino i potrawa powinny się uzupełniać i równoważyć.
Białe: Pinot Blanc z Alzacji lub Verdejo z Rueda ;
Czerwone: Beaujolais lub Zweigelt
Białe: Riesling z Rheingau, Gewurztraminer z Friuli;
Czerwone: Merlot z Chile, Chianti Classico
Białe wina półsłodkie np. z regionu Cadillac we Francji, Vouvray, półwytrawne wina musujące.
Ciemnorubinowa barwa, intensywne, urzekające aromaty czerwonych i czarnych jagód. W smaku soczyste, aromatyczne, miękkie.
Wino o jasno fioletowej barwie z czerwonymi odcieniami. W aromatach warstwy czekolady, lukrecji i anyżu z dojrzałymi nutami śliwki i czarnej porzeczki. Wino pełne z pięknym pierwotnym owocowym charakterem czerwonej porzeczki i świeżej morwy. Urocza integracja dębu zapewnia bezszwową teksturę i łagodne tanin.
Lekko wytrawne białe wino o ładnej złocistej barwie z zielonkawymi refleksami. Bukiet jest intensywny z wyrazistymi nutami mandarynki i liczi. W smaku nuty kwiatowe, dojrzały ananas oraz róża. Zakończenie jest wyraziste i aromatyczne z dobrze zbalansowaną kwasowością i nutką białego pieprzu.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu lekka cierpkość czerwonych owoców oraz lekkie nurt syropu owocowego. W smaku czerwona porzeczka oraz poziomka. Zakończenie jest delikatne z przyjemną nutką czarnych jagód.
Wytrawne, czerwone wino, o ciemno-porzeczkowym kolorze. W zapachu ciemne owoce leśne oraz kwiaty lukrecji. Smakuje śliwką, czarną porzeczką z odrobiną pikantności. Wykończenie jest łagodne i wyważone ale z odczuwalnymi nutkami francuskiego dębu.
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu jest delikatne z bukietem czarnego bzu oraz jeżyn Na podniebieniu smakujemy czarne jagody oraz kompost z suszonych owoców. Zakończenie jest pełne i lekkie, z odrobina dymnej nutki.
Wytrawne białe wino o ładnej jasno zielonkawej barwie. W zapachu jest intensywne o aromatach zielonych owoców i cytrusów. W smaku owoce tropikalne, kiwi, biała brzoskwinia i trawa cytrynowa. Zakończenie jest świeże i mineralne ze zbalansowana kwasowością.
W kolorze lekko słomkowe o delikatnym i świeżym smaku z eleganckimi nutami kwiatów jabłka, brzoskwini i akacji.
Białe wytrawne wino o klarownej jasno słomkowej barwie. W zapachu delikatne nuty kwiatowe oraz soczystego jabłka. Na podniebieniu aromaty gruszki i lawendy, a także z odrobiną mineralności. Świeże zakończenie z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network