Kaczka jest dość popularnym drobiem w wielu krajach. W zależności od kultury i tradycji przyrządza się ją w bardzo różny sposób. Może być pieczona w całości z datkiem jabłek i majeranku, nadziewana różnymi owocami i podawana z naturalnym sosem oraz dodatkami jak czerwona kapusta lub buraczki. Tradycyjnie pasuje tu czerwony Burgund czyli dojrzały Pinot Noir ale również wina z południowej części Doliny Rodanu. Do słodkich sosów np. Kaczka ala pomarańcz-typowy francuski sposób na podanie kaczki. W tym przypadku gwiazdą dania jest właśnie sos pomarańczowy. W takim przypadku dobrze wypadnie białe wytrawne wino lekko aromatyczne ale również wysoko mineralne o dobrej strukturze. Wina Grand Cru z Alzacji czy z Moselu zdadzą egzamin. Jest jeszcze styl kuchni azjatyckiej, która zdobywa u nas coraz większą popularność. Trzeba pamiętać, że jest to bardzo aromatyczna kuchnia. Używa się w niej dużo wyrazistych przypraw jak np. imbir, kolendra, ostra/słodka papryka czy chili. Do pikantnie przyrządzonej kaczki można spróbować moselskiego lekko półsłodkiego Rieslinga czy aromatycznego Gewurztraminera z Alto Adige lub Chile.
Białe: białe Tempranillo i wina z Rioja; Viognier z Condrieu
Czerewone: Pinot Noir z Burgundi, Valpolicela z Vento; dojrzała Rioja
Czerwone: Pinot Noir z Oregonu ewentualnie z Kaliforni, wina z południa Rodanu, Pinotage z Południowej Afryki
Białe: Riesling Grand Cru z Mosel; Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii; białe Chateauneuf-du-Pape
Czerwone mocno wytrawne wino o ciemno wiśniowej barwie. W nosie kręcą się zapachy wanilii oraz kawy, a także ciemnych leśnych owoców. Na podniebieniu nuty dębowe, prażona kawa i ciemna czekolada, wiśnia i śliwka z nutą borówek. Zakończenie jest dojrzałe z wyważonym kontrastem pomiędzy dębem i owocowością.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network