Jedno z najpopularniejszych potraw z wołowiny, to bez wątpienia stek. Jak dobrać wino do steka przeczytasz tu -wino do steka. Z wołowiny powstaje również mnóstwo innych potraw, przygotowywanych na patelni, garnku, grillu, piekarniku czy wędzarniach. Możemy zjeść przekąski z solonej lub wędzonej wołowiny, zjeść pysznego tatara, spróbować rozgrzewającego rosoły wołowego, zjeść delikatną cielęcinę ,lekko pikantny gulasz lub spróbować grillowanych żeberek albo pieczonej wołowiny w stylu Wellington. Każda z potraw charakteryzuję się wyraźnym dojrzałym smakiem i aromatem. Dania z wołowiny, ze względu na spora zwartość białka, potrzebują wina pełniejszego i dojrzałego o bogatszej strukturze. W tej roli sprawdzą się wina takie jak kalifornijskie Cabernet Sauvignon, włoskie Barolo, australijskie shirazy, czy wyraziste wina z Ribera del Deuro. To tylko przykłady bo mamy wspaniałe wina z Toskanii Langwedocji, Sycylii i wielu innych regionów, które produkują mocne, pełne i bogate wina.
Czerwone: Amarone z Veneto; Wina z Bordeaux; wina z Bałkanów
Czerwone: Negroamaro z południa Wloch, Cabernet Franc z Doliny Loary, Malbec z Argentyny
Czerwone: Pinot Noir z Burgundii albo nowej Zelandii, Montepulciano d’Abruzzo;
Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemnoczerwonej barwie z odcieniami purpury. W zapachu czerwone owoce i przyprawy ziołowe. Na podniebieniu odkrywamy jeżyny i soczyste czarne jagody wraz z delikatna nutką pieprzu. Zakończenie jest delikatne i aromatyczne z lekką ziołową nutą.
Czerwone mocno wytrawne wino o ciemno wiśniowej barwie. W nosie kręcą się zapachy wanilii oraz kawy, a także ciemnych leśnych owoców. Na podniebieniu nuty dębowe, prażona kawa i ciemna czekolada, wiśnia i śliwka z nutą borówek. Zakończenie jest dojrzałe z wyważonym kontrastem pomiędzy dębem i owocowością.
Wino o jasno fioletowej barwie z czerwonymi odcieniami. W aromatach warstwy czekolady, lukrecji i anyżu z dojrzałymi nutami śliwki i czarnej porzeczki. Wino pełne z pięknym pierwotnym owocowym charakterem czerwonej porzeczki i świeżej morwy. Urocza integracja dębu zapewnia bezszwową teksturę i łagodne tanin.
Wibrujące aromaty czerwonych owoców: malin, jagód oraz nut kwiatowych. Na podniebieniu miękkie, o bardzo subtelnych taninach. Dobrze wyważone i przyjemne. Jedwabiste zakończenie.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu lekka cierpkość czerwonych owoców oraz lekkie nurt syropu owocowego. W smaku czerwona porzeczka oraz poziomka. Zakończenie jest delikatne z przyjemną nutką czarnych jagód.
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu jest delikatne z bukietem czarnego bzu oraz jeżyn Na podniebieniu smakujemy czarne jagody oraz kompost z suszonych owoców. Zakończenie jest pełne i lekkie, z odrobina dymnej nutki.
Wytrawne wino różowe o ładnej, przejrzystej ciemno wiśniowej barwie. W zapachu aromatyczne nuty czerwonych owoców, malin i wiśni. W smaku nuty dżemowe oraz posmak kompotu wieloowocowego. Czyste i rześkie wykończenie z lekkim owocowym posmakiem.
Wytrawne, czerwone wino, o ciemno-porzeczkowym kolorze. W zapachu ciemne owoce leśne oraz kwiaty lukrecji. Smakuje śliwką, czarną porzeczką z odrobiną pikantności. Wykończenie jest łagodne i wyważone ale z odczuwalnymi nutkami francuskiego dębu.
Czerwone wytrawne wino o ładnej wiśniowo-czerwonej barwie. W zapachu dojrzałe czerwone owoce i przyprawy. Na podniebieniu pełne i soczyste owoce, truskawka i wiśnia, a także odrobią pierzu. Zakończenie jest wyraziste i mocne a zarazem delikatne.
Lekkie i wytrawne wino czerwone o ładnej jasno rubinowej barwie. W zapach jest delikatne i aromatyczne z nutkami wędzonymi, suszonych grzybów i czarnych owoców. W smaku jest wyważone pomiędzy owocowością a świeżą kwasowością i lekka nutką ziołową.
Posiada jasny, rubinowy kolor. Wyczuwalna pieczona czerwona papryka z wanilią komponuje się idealnie z ciemnymi aromatami wiśniowego tytoniu . Bardzo dobrze zbalansowana, ożywiająca kombinacja smakowa
Winogrona dojrzewały przy niższym poziomie cukru niż normalnie. To dobra wiadomość w tradycyjnie ciepłym rejonie, gdzie wysokie alkohole są normą. Duża część tej mieszanki pochodzi z chłodniejszych winnic. Wino ma doskonały kolor wraz z wyraźną pieprzną złożonością. Dobry kolor oznaczał, że wina można było wycisnąć jeszcze wcześniej do fermentacji, aby...
Bardzo aromatyczne wino wytrawne posiadające intensywny zapach owoców tropikalnych, gruszek oraz kwiatów akacji.
Naprawdę przyjemne czerwone wino. Od samego początku odważnie wyczuwalne owoce. Delikatne taniny, nuty ciemnych owoców i powidła śliwkowego. przyjemna kwasowość i nuta pikanterii z wytrawniejszym finiszem.
Zweigelt jest najczęściej uprawianą czerwoną odmianą w Austrii i jest warta zbadania. Intensywny i atramentowy kolor, nos składa się wyłącznie z jagód i morwy, a po nim głębokie posmaki jeżyn z delikatnymi przyprawami. Atrakcyjny i przystępny.
Pinot Noir z serii “black label” leżakujące w beczce dębowej przez dziesięć miesięcy. W kolorze ciemny bursztyn, w nosie poziomki, owoce, aromaty grzybowe, fiołki. W ustach, delikatna wanilia, powidła, grzyby. Posmak karmelu.
Czerwone wytrawne wino ciemnej rubinowej barwie. W zapachu aromaty czarnych owoców, bzu oraz lekkie nuty tytoniu. W smaku jest złożone i intensywne, soczysta czarna jagoda, borówka, cygaro, oraz nutka kwiatowa. Zakończenie jest dojrzałe z elegancką taniną.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. W nosie charakterystyczne zapachy runa leśnego i skóry raz ciemnych owoców. W smaku czerwona porzeczka oraz czarna jagoda, a także odrobina czarnego bzu. Wykończenie jest lekko oleiste i kwiatowe z lekką taniną.
Wytrawne, czerwone wino będące kupażem klasycznych odmian europejskiej winorośli Vitis Vinifera pochodzące z winnicy położonej zaledwie 3 km od zabytkowej kopalni soli w Wieliczce. W ustach intensywny aromat leśnych owoców, czereśni, wiśni i porzeczek z lekką nutą wanilii, grzanek i kakao.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network