Wieprzowina jest dość popularnym mięsem w Polsce. Robimy z niej nie tylko popularne schabowe, ale też klopsiki, delikatne polędwiczki, pieczemy schab i boczek, wytwarzamy przeróżne wędliny i kiełbasy. Stara „złota” zasada mówi: ryby i białe mięso podajemy z białym winem….itd. Obecnie winiarze dysponują szerokim wachlarzem narzędzi, które umożliwiają im szczegółową kontrolę przy każdym etapie produkcji wina. W efekcie powstają najróżniejsze style win, których nie wytwarzaliśmy wcześniej. Możemy znaleźć ciekawe czerwone wino, które jest lekkie i aromatyczne oraz pasuje do wieprzowiny. Warto spróbować win ze szczepów takich jak Zweigelt, Dornfelder, Regent.
Białe wino: Chardonnay np. z Australii z regionu Margaret River, wina z regionu Rioja,
Czerwone wino: Pinot Noir np. z Oregonu USA, Sangiovese z Toskanii, czy Garnacha z Hiszpanii
Białe wino: Wina z Alzacji np. Riesling lub dojrzałe Pinot Gris, Gruner Veltliner
Czerwone wino: pełne wina ze szczepu Zweigelt z Austrii, Barbera z Piemontu,
Białe wino: wina z regionu Loary np. Muscadet lub Chenin Blanc, Alvarinho z Portugalii
Czerwone wino: lekki Cabernet Franc, wytrawna Kadarka, delikatne Nebbiolo
Ciemnorubinowa barwa, intensywne, urzekające aromaty czerwonych i czarnych jagód. W smaku soczyste, aromatyczne, miękkie.
Wytrawne białe wino o przyjemnej dla oka jasno złocistej barwie/ Wino jest intensywne w zapachu, chodź stonowane. Wyraźne nuty kwiatów przeplatają się z aromatami tropikalnych owoców. W smaku wino jest czyste i soczyste, z wyczuwalną brzoskwinią i ananasem, limonką i białymi kwiatami. Zakończenie jest świeże i czyste z dobrą mineralnością.
Lekko wytrawne białe wino o ładnej złocistej barwie z zielonkawymi refleksami. Bukiet jest intensywny z wyrazistymi nutami mandarynki i liczi. W smaku nuty kwiatowe, dojrzały ananas oraz róża. Zakończenie jest wyraziste i aromatyczne z dobrze zbalansowaną kwasowością i nutką białego pieprzu.
Wytrawne wino różowe o ładnej, przejrzystej ciemno wiśniowej barwie. W zapachu aromatyczne nuty czerwonych owoców, malin i wiśni. W smaku nuty dżemowe oraz posmak kompotu wieloowocowego. Czyste i rześkie wykończenie z lekkim owocowym posmakiem.
Bardzo aromatyczne wino wytrawne posiadające intensywny zapach owoców tropikalnych, gruszek oraz kwiatów akacji.
Naprawdę przyjemne czerwone wino. Od samego początku odważnie wyczuwalne owoce. Delikatne taniny, nuty ciemnych owoców i powidła śliwkowego. przyjemna kwasowość i nuta pikanterii z wytrawniejszym finiszem.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network