Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina do ryby

Oczywistym wyborem dla większości z nas będzie  białe wino. I całkiem słusznie. Generalnie ryby posiadają delikatne mięso, najczęściej są duszone w piekarniku lub przygotowywane  na patelni, podawane są z lekkimi sosami, ziołami i różnymi warzywnymi dodatkami. Do tak przyrządzonej ryby jak najbardziej  pasuje białe wino. Wachlarz wyboru jest tu bardzo szeroki. Wszystko zależy od rodzaju ryby. Te delikatne wymagają win lżejszych, lekko cytrusowych i delikatnie aromatycznych. Można spróbować win ze szczepów takich jak Torrontes, Gewurztraminer czy Sauvignon Blanc z nowego świata. Ryby bardziej „mięsne”, wymagają win pełniejszych, np. do Sandacza czy Halibuta z powodzeniem możemy podać Rieslingi Grand Cru z Niemiec czy z Alzacji lub beczkowe Chardonnay w stylu burgundzkim. Do ryb tzw. czerwonych np. łosoś czy tuńczyk możemy z powodzeniem dobrać wino czerwone. Tutaj dobrze spiszą się wina z lżejsze ze szczepów Pinot Noir, Sangiovesse lub Garnacha. Osobną sprawą będzie dobór win do ryb wędzonych. I po raz kolejny dużo zależy od rodzaju ryby lżejsza np. lin lub węgorz, tłustsza jak np. makrela czy łosoś oraz sposób wędzenia ryby. Na zimno, czy na ciepło, domowym sposobem i jakiego drewna użyjemy, a może kupimy rybę wędzoną komercyjnie, gdzie niestety można się spodziewać dodatku różnego rodzaju ulepszaczy koloru i smaku. Do ryb wędzonych doskonale pasują wina aromatyczne z lekką kwasowością, mogą być częściowo starzone w beczce. Proponuje spróbować takich win jak białe kupaże z Bordeaux, wina z Doliny Rodanu czy Rioja. W ostateczności jak nie jesteśmy pewni wyboru, to jak radzą eksperci, warto wybrać dobre wino musujące lub szampana. Powinno pasować „do wszystkiego”.  

Białe lekkie ryby, morskie lub słodkowodne

Białe: wina z doliny Loary np. Tourine i Sauvignon Blanc, argentyński Torrontes, Chenin Blanc z RPA

Czerwone: lekkie Beaujolais, może być wino różowe z Prowansji

Wyraziste, tłustsze ryby morskie i słodkowodne

Białe: Chardonnay z Umbrii, Grand Cru z Alzacji, wina z Rioja

Czerwone: Lekkie Pinot Noir i Sangiovese np. Rosso di Montalcino,

Ryby wędzone

Białe: Muscated i Vino Verde, Dolina Rodany np. białe Chateauneuf-du-Pape, wina gruzińkskie

Czerwone: Nebbollo z Piemontu, Montepulciano z Abruzji, lekkie Rioja

Różowe: wyrazistsze wina różowe np. z Hiszpani czy Włoch

Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
  • Białe i lekko wytrawne o ładnym jasno słomkowym kolorze. W zapach eleganckie i stonowane nuty owoców tropikalnych i białych kwiatów. W smaku biała brzoskwinia, dojrzała gruszka i zielone jabłko z nutką ziołową. Zakończenie jest rześkie i mineralne z odrobiną skórki z cytryny.

    38,54 zł Oczekiwanie na dostawę
    Oczekiwanie na dostawę
  • Wytrawne białe wino o ładnej jasno zielonkawej barwie. W zapachu jest intensywne o aromatach zielonych owoców i cytrusów. W smaku owoce tropikalne, kiwi, biała brzoskwinia i trawa cytrynowa. Zakończenie jest świeże i mineralne ze zbalansowana kwasowością.

    34,96 zł Oczekiwanie na dostawę
    Oczekiwanie na dostawę
Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji