Oczywistym wyborem dla większości z nas będzie białe wino. I całkiem słusznie. Generalnie ryby posiadają delikatne mięso, najczęściej są duszone w piekarniku lub przygotowywane na patelni, podawane są z lekkimi sosami, ziołami i różnymi warzywnymi dodatkami. Do tak przyrządzonej ryby jak najbardziej pasuje białe wino. Wachlarz wyboru jest tu bardzo szeroki. Wszystko zależy od rodzaju ryby. Te delikatne wymagają win lżejszych, lekko cytrusowych i delikatnie aromatycznych. Można spróbować win ze szczepów takich jak Torrontes, Gewurztraminer czy Sauvignon Blanc z nowego świata. Ryby bardziej „mięsne”, wymagają win pełniejszych, np. do Sandacza czy Halibuta z powodzeniem możemy podać Rieslingi Grand Cru z Niemiec czy z Alzacji lub beczkowe Chardonnay w stylu burgundzkim. Do ryb tzw. czerwonych np. łosoś czy tuńczyk możemy z powodzeniem dobrać wino czerwone. Tutaj dobrze spiszą się wina z lżejsze ze szczepów Pinot Noir, Sangiovesse lub Garnacha. Osobną sprawą będzie dobór win do ryb wędzonych. I po raz kolejny dużo zależy od rodzaju ryby lżejsza np. lin lub węgorz, tłustsza jak np. makrela czy łosoś oraz sposób wędzenia ryby. Na zimno, czy na ciepło, domowym sposobem i jakiego drewna użyjemy, a może kupimy rybę wędzoną komercyjnie, gdzie niestety można się spodziewać dodatku różnego rodzaju ulepszaczy koloru i smaku. Do ryb wędzonych doskonale pasują wina aromatyczne z lekką kwasowością, mogą być częściowo starzone w beczce. Proponuje spróbować takich win jak białe kupaże z Bordeaux, wina z Doliny Rodanu czy Rioja. W ostateczności jak nie jesteśmy pewni wyboru, to jak radzą eksperci, warto wybrać dobre wino musujące lub szampana. Powinno pasować „do wszystkiego”.
Białe: wina z doliny Loary np. Tourine i Sauvignon Blanc, argentyński Torrontes, Chenin Blanc z RPA
Czerwone: lekkie Beaujolais, może być wino różowe z Prowansji
Białe: Chardonnay z Umbrii, Grand Cru z Alzacji, wina z Rioja
Czerwone: Lekkie Pinot Noir i Sangiovese np. Rosso di Montalcino,
Białe: Muscated i Vino Verde, Dolina Rodany np. białe Chateauneuf-du-Pape, wina gruzińkskie
Czerwone: Nebbollo z Piemontu, Montepulciano z Abruzji, lekkie Rioja
Różowe: wyrazistsze wina różowe np. z Hiszpani czy Włoch
Białe i lekko wytrawne o ładnym jasno słomkowym kolorze. W zapach eleganckie i stonowane nuty owoców tropikalnych i białych kwiatów. W smaku biała brzoskwinia, dojrzała gruszka i zielone jabłko z nutką ziołową. Zakończenie jest rześkie i mineralne z odrobiną skórki z cytryny.
Wytrawne białe wino o ładnej jasno zielonkawej barwie. W zapachu jest intensywne o aromatach zielonych owoców i cytrusów. W smaku owoce tropikalne, kiwi, biała brzoskwinia i trawa cytrynowa. Zakończenie jest świeże i mineralne ze zbalansowana kwasowością.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network