Owoce morza od stuleci znajdują się w naszym jadłospisie i nie tylko kuchni azjatyckiej. W Europie popularne są ostrygi, muszle, przegrzebki, krewetki, homary i wiele innych. Przyrządzane są na różne sposoby, podawane surowe, w sosach, z ziołami i przyprawami. Podobnie jak przy mięsie czy rybach można wyróżnić owoce morza delikatniejsze oraz pełniejsze o różnej konsystencji. Przy owocach morza doskonale sprawdz się dobor regionalnych win do potraw. Małże czy mule z regionu Muscadet doskonale pasują do wina tam produkowanego podobnie jak Sancerre i Sauvignon Blanc, Albarinio w Hiszpanii, Grillo z Sycylii z grillowanymi szprotkami i wiele innych. Nie oznacza to, że nie można wybrać innych win. Warto spróbować np. Soave z Veneto, Arneis z Piemontu, niemieckich Rieslingów, Malvasi czy greckiego Assyrtiko. Należy pamiętać w jaki sposób są podawane owoce morza. Nieraz spotkamy się z pikantnymi dodatkami jak np. tabasco, papryczki chili oraz różnego rodzaju pikantne salsy.
Wytrawne białe wino o przyjemnej dla oka jasno złocistej barwie/ Wino jest intensywne w zapachu, chodź stonowane. Wyraźne nuty kwiatów przeplatają się z aromatami tropikalnych owoców. W smaku wino jest czyste i soczyste, z wyczuwalną brzoskwinią i ananasem, limonką i białymi kwiatami. Zakończenie jest świeże i czyste z dobrą mineralnością.
Białe i lekko wytrawne o ładnym jasno słomkowym kolorze. W zapach eleganckie i stonowane nuty owoców tropikalnych i białych kwiatów. W smaku biała brzoskwinia, dojrzała gruszka i zielone jabłko z nutką ziołową. Zakończenie jest rześkie i mineralne z odrobiną skórki z cytryny.
Białe i delikatnie półsłodkie wino o ładnej jasno złocistej barwie. W zapachu intensywne aromaty egzotycznych owoców, przypraw i plastra miodu. W smaku dojrzała brzoskwinia i ananas, przeplata się z nutką cynamonu oraz wanilii. Zakończenie jest zbalansowane z nutką cytrusową.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network