Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina do ostrego jedzenia

Podstawą doboru wina do ostrych potraw będzie zasada doboru smaków na zasadzie przeciwstawieństw. Lekko aromatyczne, owocowe i słodkie wino do pikantnych i aromatycznych potraw, aż po słodkie wina do naprawdę pikantnych potraw. Najczęściej będą to wina białe. Oczywiście można dobrać wino czerwone. Należy pamiętać aby było mało garbnikowe. Tanina nie współgra z pikantnym jedzeniem. Można by spróbować win z Kalifornii ze szczepu Zinfandel lub owocowych Shiraz z Australii. Potrawy które są pikantne, a podstawą jest sos pomidorowy, wymagają win o dobrej zawartości kwasowości. W tym przypadku dobrze się sprawdza wian z Włoch, ze szczepów takich jak Barbera, Sangiovese czy Montepulciano. Ciekawym wyborem będą wina różowe

Białe wina: wina z regionu Mosel i Rheingau np. ze szczepu Riesling; półsłodki i słodki Chenin Blanc,    Sauvignon Blanc z nowej Zelandii, Verdicchio,  

Różowe wina: wina z Bandol we Francji, Cerasuolo d’Abruzzo, wina z Jumilia w Hiszpanii

Czerwone wina: Zinfandel z Kalifornii, Montepulciano d’Abruzzo, Chianti

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji