Podstawą doboru wina do ostrych potraw będzie zasada doboru smaków na zasadzie przeciwstawieństw. Lekko aromatyczne, owocowe i słodkie wino do pikantnych i aromatycznych potraw, aż po słodkie wina do naprawdę pikantnych potraw. Najczęściej będą to wina białe. Oczywiście można dobrać wino czerwone. Należy pamiętać aby było mało garbnikowe. Tanina nie współgra z pikantnym jedzeniem. Można by spróbować win z Kalifornii ze szczepu Zinfandel lub owocowych Shiraz z Australii. Potrawy które są pikantne, a podstawą jest sos pomidorowy, wymagają win o dobrej zawartości kwasowości. W tym przypadku dobrze się sprawdza wian z Włoch, ze szczepów takich jak Barbera, Sangiovese czy Montepulciano. Ciekawym wyborem będą wina różowe
Białe wina: wina z regionu Mosel i Rheingau np. ze szczepu Riesling; półsłodki i słodki Chenin Blanc, Sauvignon Blanc z nowej Zelandii, Verdicchio,
Różowe wina: wina z Bandol we Francji, Cerasuolo d’Abruzzo, wina z Jumilia w Hiszpanii
Czerwone wina: Zinfandel z Kalifornii, Montepulciano d’Abruzzo, Chianti
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network