Na świecie jest wiele regionów, które słyną z potraw z jagnięciny. Tradycyjnie podaję się wino czerwone. Najpopularniejszym połączeniem będzie na pewno Nebbiolo z Piemontu, Rioja z Hiszpanii lub wina z północnej części doliny Rodanu. Z białych win na pewno warto spróbować dojrzałego Chardonnay z Burgundii lub Kalifornii. Oczywiście wszystko zależy którą część jagnięciny przyrządzimy i w jakim regionie się znajdujemy. W Anglii jagnięcina jest podawana z pieczonymi warzywami, przyprawami i naturalnym sosem. W Grecji czy Turcji używa się więcej aromatycznych przypraw ale i doprawia się cytryną lub limonką. Pieczeń z jagnięciny podawana średnio wypieczona wymaga dojrzalszych i pełniejszych win.
Białe: dojrzałe Chardonnay w stylu Burgundii, wytarwny Riesling z Kalifornii
Czerwone: lekki Pinotage lub Pinot Noir
Czerwone: dojrzała Rioja, wina z Ribera del Duero, wina z Bordeaux z regionu Medoc
Czerwone: wina z Piemontu-Nebbiolo lub Barbera, Shiraz z Australii lub Doliny Rodanu, Zinfandel z Kalifornii
Czerwone: Sangiovese z Toskanii, Langwedocji lub Portugalii.
Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemnoczerwonej barwie z odcieniami purpury. W zapachu czerwone owoce i przyprawy ziołowe. Na podniebieniu odkrywamy jeżyny i soczyste czarne jagody wraz z delikatna nutką pieprzu. Zakończenie jest delikatne i aromatyczne z lekką ziołową nutą.
Wino o jasno fioletowej barwie z czerwonymi odcieniami. W aromatach warstwy czekolady, lukrecji i anyżu z dojrzałymi nutami śliwki i czarnej porzeczki. Wino pełne z pięknym pierwotnym owocowym charakterem czerwonej porzeczki i świeżej morwy. Urocza integracja dębu zapewnia bezszwową teksturę i łagodne tanin.
Wibrujące aromaty czerwonych owoców: malin, jagód oraz nut kwiatowych. Na podniebieniu miękkie, o bardzo subtelnych taninach. Dobrze wyważone i przyjemne. Jedwabiste zakończenie.
Czerwone lekko wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. Świeży i owocowy w zapachu. Na podniebieniu leśne borówki i dojrzałe truskawki nutką ziołową. Zakończenie jest soczyste i przyjemne z lekką owocowością i delikatnymi garbnikami.
Wytrawne czerwone wino o intensywnym kolorze czerwonych wiśni z fioletowymi przebłyskami. W zapachu wyraziste nuty owocowe czarnej porzeczki i czerwonych borówek. W smaku wyrazista owocowość malin i truskawek. Zakończenie jest soczyste i jedwabiste z delikatną taniną.
Wytrawne wino różowe o ładnej, przejrzystej ciemno wiśniowej barwie. W zapachu aromatyczne nuty czerwonych owoców, malin i wiśni. W smaku nuty dżemowe oraz posmak kompotu wieloowocowego. Czyste i rześkie wykończenie z lekkim owocowym posmakiem.
Czerwone wytrawne wino o ładnej wiśniowo-czerwonej barwie. W zapachu dojrzałe czerwone owoce i przyprawy. Na podniebieniu pełne i soczyste owoce, truskawka i wiśnia, a także odrobią pierzu. Zakończenie jest wyraziste i mocne a zarazem delikatne.
Posiada jasny, rubinowy kolor. Wyczuwalna pieczona czerwona papryka z wanilią komponuje się idealnie z ciemnymi aromatami wiśniowego tytoniu . Bardzo dobrze zbalansowana, ożywiająca kombinacja smakowa
Czerwone, wytrawne, o ładnym czerwono-purpurowym kolorze. Wino ma intensywny aromat czarnej porzeczki, wanilii oraz odrobinę karmelu jaśminu Na podniebieniu jest świeże i troszkę cukierkowe, dużo ożywienia wprowadzają aromaty borówek, lekkiego karmelu i beczki. Zakończenie jest zbalansowane i aksamitne
Winogrona dojrzewały przy niższym poziomie cukru niż normalnie. To dobra wiadomość w tradycyjnie ciepłym rejonie, gdzie wysokie alkohole są normą. Duża część tej mieszanki pochodzi z chłodniejszych winnic. Wino ma doskonały kolor wraz z wyraźną pieprzną złożonością. Dobry kolor oznaczał, że wina można było wycisnąć jeszcze wcześniej do fermentacji, aby...
Wytrawne, czerwone wino będące kupażem klasycznych odmian europejskiej winorośli Vitis Vinifera pochodzące z winnicy położonej zaledwie 3 km od zabytkowej kopalni soli w Wieliczce. W ustach intensywny aromat leśnych owoców, czereśni, wiśni i porzeczek z lekką nutą wanilii, grzanek i kakao.
Naprawdę przyjemne czerwone wino. Od samego początku odważnie wyczuwalne owoce. Delikatne taniny, nuty ciemnych owoców i powidła śliwkowego. przyjemna kwasowość i nuta pikanterii z wytrawniejszym finiszem.
Zweigelt jest najczęściej uprawianą czerwoną odmianą w Austrii i jest warta zbadania. Intensywny i atramentowy kolor, nos składa się wyłącznie z jagód i morwy, a po nim głębokie posmaki jeżyn z delikatnymi przyprawami. Atrakcyjny i przystępny.
Pinot Noir z serii “black label” leżakujące w beczce dębowej przez dziesięć miesięcy. W kolorze ciemny bursztyn, w nosie poziomki, owoce, aromaty grzybowe, fiołki. W ustach, delikatna wanilia, powidła, grzyby. Posmak karmelu.
Te wino chardonnay pochodzące z Polski wywodzi się z serii black label. Jej barwa jest bardzo delikatna i jasna, w nosie można wyczuć nutki mango, pomarańczy i wanilii. Smakiem natomiast dominują w nim cytrusy z dotknięciem ananasa.
Wino barwy rubinowo/ciemnej, w nosie wyczuwamy aromaty o dużej intensywności a są to: śliwki, czereśnie , elementy jeżyn oraz aronii. Jest bardzo bogate i przejrzyste.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network