Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Biodynamiczne

Wino biodynamiczne  produkowane jest na podobnych zasadach jak wino organiczne.  Zachowane są wszystkie eko zasady dotyczące uprawy i późniejszego wytwarzania wina. Dodatkowo działania te, na każdym etapie wykonywane są zgodnie z kalendarzem upraw biodynamicznych. Poszczególne czynności odbywają się w konkretnych fazach księżyca i ustawieniach planet, zgodnie z gwiezdnym kalendarzem. Producenci win są przekonani, że dodatkową siłę ziemia czerpie właśnie z kosmosu, a na smak wina może wpływać rytm natury, ruch planet i fazy Księżyca. Dlatego właśnie stosowanie się do kalendarza jest tak ważne. Wino biodynamiczne cieszy się uznaniem wśród osób, które na sklepowych półkach szukają ekoproduktów, a najwięksi smakosze trunków dostrzegają pozytywną różnice w smaku wina biodynamicznego.

CZYM JEST WINO BIODYNAMICZNE?

Biodynamiczna produkcja wina jest podobna do produkcji organicznej, ponieważ promuje stosowanie obornika i kompostów oraz unika syntetycznych pestycydów chemicznych, fungicydów i nawozów w winnicy i piwnicy. Główne praktyki biodynamiki stwierdzają znaczenie utrzymywania w zgodzie z podstawowymi siłami natury w celu stworzenia samowystarczalnego środowiska ekologicznego, z uwzględnieniem kwestii etycznych i duchowych. Wina biodynamiczne są produkowane zgodnie z zasadami biodynamicznymi – pochodzącymi z pracy i teorii austriackiego filozofa Rudolfa Steinera na początku 20 wieku – które kładą nacisk na holistyczne metody rolnicze i minimalną interwencję po zbiorach. Niektórzy biodynamiczni winiarze twierdzą, że osiągnęli poprawę zdrowia i różnorodności biologicznej swoich winnic, żyzności gleby, odżywiania upraw oraz zarządzania szkodnikami i chorobami. Biodynamika w uprawie winorośli zyskała na popularności w ostatnich latach, z ponad 450 biodynamicznymi producentami wina na całym świecie. Aby wino mogło być oznakowane jako biodynamiczne, musi być wytwarzane przy użyciu dziewięciu specjalnych preparatów i spełniać międzynarodowo uznane normy ustanowione przez Stowarzyszenie Demeter. Większość win biodynamicznych posiada certyfikat Demeter, ale ponieważ organizacja certyfikuje również szereg warzyw, owoców, produktów mlecznych i mięsnych, wiele biodynamicznych winnic we Francji również ubiega się o certyfikację Biodyvin.

JAK ZROBIĆ WINO BIODYNAMICZNE?

Wino biodynamiczne powstaje poprzez uprawę wszystkich składników winnicy jako jednej całości, eliminując stosowanie chemikaliów i stosując naturalne materiały i komposty. Podążanie za kalendarzem biodynamicznym jest kolejną integralną częścią procesu. Czasami te praktyki rolnicze, od przycinania po zbiory, są kontrolowane przez kalendarz biodynamiczny. Dzieli wszystkie zadania związane z rolnictwem na cztery rodzaje dni: dni korzeniowe, dni kwiatów, dni owoców i dni liści. Każdy z tych dni ma pewne zadania z nim związane, które odzwierciedlają cztery klasyczne elementy Ziemi (również na trudniejszym do udowodnienia naukowo końcu rzeczy): Dni owocowe są przeznaczone do zbioru, dni liści do podlewania, dni korzeniowe do przycinania. W dni kwiatowe winnica zostaje sama.

KROWIE ROGI A WINA BIODYNAMICZNE

Kiedy kompost jest w pełni rozłożony, a wszystko, co pozostaje, to stos pożywnej dekadencji roślin, biodynamiczni rolnicy dodają "preparat", aby zintensyfikować stymulujący wpływ na rośliny. Jednym z takich preparatów biodynamicznych jest pakowanie krowiego obornika w rogi i zakopywanie ich pod ziemią na zimę. Kiedy są wykopywane na wiosnę, obornik jest rozcieńczany wodą i albo rozpylany bezpośrednio na glebę, albo dodawany do kompostu. Ulubionym preparatem w Brooks jest fermentacja główek kwiatów rumianku w glebie. Ma to wpływ na stabilizację azotu w kompoście i zwiększenie żywotności gleby, ostatecznie stymulując wzrost roślin. Ci ludzie traktują glebę poważnie, ponieważ poważnie traktują wino, a te dwie rzeczy są po prostu nierozłączne.

KALENDARZ BIODYNAMICZNY

Kiedy mówimy, że biodynamiczne podejście do produkcji wina podchodzi do rolnictwa holistycznie, mamy na myśli holistyczne. Skoro rośliny reagują na każdy aspekt swojego środowiska, wszystko w rolnictwie powinno również uwzględniać każdy składnik, aż do księżyca iz powrotem. Tak więc część filozofii biodynamicznej Steinera obejmowała rolnictwo zsynchronizowane z kalendarzem księżycowym. Planuje to sadzenie, przycinanie i zbiory zgodnie z cyklami księżyca w celu wykorzystania energii i rytmów natury. Steiner wierzył, że kurczący się księżyc ciągnie energię w dół i do wewnątrz, przygotowując fazę przygotowania i wzmocnienia cyklu roślinnego, dzięki czemu jest to dobry czas dla rolników na sadzenie i przycinanie swoich upraw. Dlatego biodynamiczni rolnicy dążą do szycia nasion tuż przed pełnią księżyca - aby wykorzystać maksymalną liczbę słabnących dni księżycowych. I odwrotnie, rosnący księżyc wyciąga energię w górę i z ziemi, co czyni go idealną fazą do zbioru.

CZY WINO BIODYNAMICZNE SMAKUJE INACZEJ?

Wysokiej jakości wino biodynamiczne oznacza wino doskonałej jakości. Nie będziesz w stanie stwierdzić na podstawie smaku, czy wino jest biodynamiczne, ale to, czego doświadczysz, to smak zakorzeniony w ziemi, która uprawiała winogrona. Powiedziawszy to, doświadczeni winiarze powiedzieli nam, że kiedy ich zespół przeprowadza ślepe testy smaku z ich winnicy, wina z ich biodynamicznych winogron konsekwentnie pojawiają się jako zwycięski wybór ich zespołu, więc wyszkolone podniebienie może argumentować, że możesz poczuć różnicę na lepsze.

Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
  • Białe wytrawne wino bez dodatku siarczynów o jasno żółtym kolorze. W zapachu jest aromatyczne i kwiatowe, jaśmin i lilie. W smaku lekka owocowość dojrzalej gruszki i soczystego jabłka, przeplata się z nutą migdałów. Zakończenie jest aromatyczne lekko kwasowe i świeże.

    47,15 zł W magazynie
    W magazynie
  • Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowym kolorze. W zapachu odkrywamy  dużo borówek oraz czerwoną porzeczkę. W smaku wyczuwamy aromaty roślinne, poziomkę oraz tymianek. Zakończenie jest bogate, okrągłe z przyjemną owocowością i nutką dębową.

    31,71 zł W magazynie
    W magazynie
  • Wytrawne czerwone wino biodynamiczne o ciemno rubinowej barwie z czerwonymi przebłyskami. Wyraziste ale lekkie aromaty śliwki oraz czarnej jagody. W smaku jest pełne i dojrzałe, soczyste borówki współgrają z elegancką taniną oraz nutka tytoniu na zakończeniu.

    36,59 zł W magazynie
    W magazynie
  • Inanna Tinto została zrobiona z jednej odmiany Tempranillo i sfermentowana w amforach. Wino ma wspaniały nos z aromatami jeżyn, wiśni, śliwek, kakao, pieprzu, goździków, wędzonego mięsa, nutą drzewa sandałowego i fiołków. Na podniebieniu mięsiste, soczyste, dużo ciemnych owoców, delikatnie pikantne, wielowarstwowe, soczyste, aksamitne, pełne energii,...

    45,53 zł W magazynie
    W magazynie
  • Białe mocno wytrawne wino o pięknym złotym kolorze. W zapachu wspaniałe nuty beczkowe, skórka z pomarańczy i dojrzałe żółte jabłko. W smaku cytrusy, kwiaty, egzotyczne przyprawy, dojrzała brzoskwinia i cynamon. Zakończenie jest długie i wyważone z orzeźwiającym soczystym smakiem kwasu jabłkowego.

    45,53 zł W magazynie
    W magazynie
  • Aromat bardzo owocowy, śliwkowy. Owoce + lekka kwaskowość. Trochę wanilii w tle. Organiczny oraz wegański bez dodatku siarczków.

    33,33 zł W magazynie
    W magazynie
  • Hiszpania, Alicante. Szczep Moscatel. Wino o barwie żółto-zielonej. W smaku czujemy świeżość i kwasowość, w szczególności cytrusy i białe kwiaty. 

    44,71 zł W magazynie
    W magazynie
  • Lekko wytrawne wino różowe musujące o pięknym jasno truskawkowym kolorze. W zapachu aromat czerwonych owoców o dużej intensywności, przypominający truskawkę i wiśnię, w ustach słodki smak przypominający lizak, zapewniający przyjemną słodycz. Zakończenie jest przyjemne i okrągłe z delikatnym i trwałym bąbelkiem.

    40,24 zł W magazynie
    W magazynie
  • Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemno rubinowej barwie. W zapachu wyczuwamy świeże czerwone owoce oraz porzeczki. W smaku jest  rześkie z intensywną owocowością czarnych wiśni oraz migdałów. Na wykończeniu soczysta tanina oraz delikatna gorzka czekolada.

    47,15 zł W magazynie
    W magazynie
  • Intensywny rubinowoczerwony kolor, wyraźnie owocowy w towarzystwie subtelnej tostowej nuty, która podkreśla finezję i elegancję. Dla podniebienia jest pełna i trwała z nutami wanilii i tostów, z miękkimi garbnikami wynikającymi z odpowiedniego doboru drewna.

    39,02 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji