Wino białe o czym nie każdy wie może być wytwarzane zarówno z winogron białych jak i czerwonych. Jego barwa mieści się w zakresie od srebrzysto-zielonkawej poprzez żółto-złotawą do ciemno bursztynowej. Powstaje pod wpływem fermentacji soku z winogron. Białe wino ma zazwyczaj aromat jabłek, cytrusów, owoców tropikalnych, a także kwiatów. Trudno wyobrazić sobie elegancki posiłek bez obecności białego wina. W czasie letnich upałów schłodzone białe wino pasuje do każdej potrawy. Wytrawne białe wino najbardziej pasuje do owoców morza, lekkich sałatek, ryb, drobiu, cielęciny, wędlin, pasztetów na zimno i makaronów. Bardziej słodkie najlepiej sprawdzi się jako aperitif, lub w połączeniu z deserami serowymi, śmietankowymi i owocowymi.
Wszystko to zależy od gatunku białego wina. Wina likierowe podajemy w niskiej temperaturze 4°C. Białe wina musujące: prosecco, cava, cremanta, podajemy w przedziale od 8°C do 10°C. Francuskie szampany podajemy w nieco wyższej temperaturze od 10°C do 12°C. Wina z nutami tropikalnymi, owocowymi z szczepów takich jak: Sauvignon Blanc czy Muscadet powinniśmy podać w temperaturze od 8°C do 10°C. Złożone białe wina podajemy w temperaturze 12°C
Wina białe należą do jednych z najlżejszych i najmniej kalorycznych alkoholi na świecie. Ponieważ w kieliszku białego wytrawnego wina znajdziemy zaledwie 78 kcal (około 100ml). Najbardziej kaloryczne są wina białe słodkie ponieważ w jednym kieliszku znajdziemy nawet 110 kcal (około 100ml).
Wino białe wytrawne świetnie się sprawdzi podane z owocami morza, krewetkami sushi, rybami takimi jak dorsz. W włoskim wydaniu z makaronami w sosie śmietanowym lub serowym, carbonarą. Wina białe półwytrawne, świetnie sprawdzą się podane z drobiem i sałatkami. Wina półsłodkie oraz słodkie są znakomitym dodatkiem do pucharku lodów, ciast czekoladowych i owoców.
Białe i wytrawne wino o ładnym złocistym kolorze z bursztynowymi refleksami. Wino jest organiczne oraz intensywne w zapachu z aromatami owoców tropikalnych oraz gałki muszkatołowej. Dalej w smaku przyprawy oraz plaster miodu, ananas i dojrzałe liczi. Zakończenie jest wyraziste i pełne z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network