Znane na całym świecie białe wina wytrawne Niemcy produkują świeże, lekkie i delikatne. Skradły serca koneserom dzięki doskonałej jakości trunku, mineralności i harmonii. Cechują się bogatym aromatem oraz dosyć niską zawartością alkoholu.
Produkcja białego wina w Niemczech zajmuje 64% ogółu produkowanych win. Najbardziej znanym szczepem jest Riesling, stanowi on ponad 20% całych upraw. Wino powstające z tego szczepu charakteryzuje się wyczuwalną w smaku kwasowością owocu i jasnożółtą barwą płynu. Aromaty zapachowe, praktycznie perfumowane to brzoskwinia lub jabłko, które doskonale współgra
w kwasowością owocu. Jednak w zależności od miejsca i klimatu, w którym dojrzewają owoce, szczep ten daje różnorodne wina.
Drugie miejsce pod względem popularności zajmuje biały szczep Müller-Thurgau, który daje wina świeże, młode. Można je pić, na co dzień, jako trunek orzeźwiający. Cechuje się wyraźnym owocowym aromatem oraz kwaśnością owocu.
Białe i lekko wytrawne o ładnym jasno słomkowym kolorze. W zapach eleganckie i stonowane nuty owoców tropikalnych i białych kwiatów. W smaku biała brzoskwinia, dojrzała gruszka i zielone jabłko z nutką ziołową. Zakończenie jest rześkie i mineralne z odrobiną skórki z cytryny.
Lekko wytrawne białe wino o ładnej złocistej barwie z zielonkawymi refleksami. Bukiet jest intensywny z wyrazistymi nutami mandarynki i liczi. W smaku nuty kwiatowe, dojrzały ananas oraz róża. Zakończenie jest wyraziste i aromatyczne z dobrze zbalansowaną kwasowością i nutką białego pieprzu.
Białe wytrawne wino o ładnej jasno zielonej barwie z żółtymi refleksami. W zapachu aromatyczne o nutach jabłka i białych kwiatów. Na podniebieniu wyczuwamy złociste jabłko i dojrzałą gruszkę. Zakończenie jest świeże i mineralne z cytrusową i delikatną kwasowością.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network