Białe wina wytrawne Francja
produkuje, według wielu, najlepsze na świecie. Od lat francuskie wina są wyznacznikiem smaku oraz jakości. Chenin Blanc – biała odmiana winorośli pochodząca z Francji, zaliczana do „odmian szlachetnych”, wino białe wytrawne produkowane z tego szczepu miewa smak oraz aromat melona, miodu i wilgotnej słomy.
Kolejne popularne białe szczepy winogron uprawiane na terenie Francji to:
- Ungi Blanc (Trebbiano) – jest drugą białą odmianą winorośli na świecie pod względem rozpowszechnienia.
- Chardonnay – dzięki dużemu zróżnicowaniu między różnymi klonami szczepów, można wytwarzać z niej, w zależności od miejsca upraw, wina lekkie, ciężkie oraz dojrzałe.
- Sauvignon Blanc – autochtoniczna biała winorośl Francji, wytrawne białe wina powstające z tego szczepu cechują się, w zależności od klimatu, od trawiastego aromatu przez słodkawy, aż po egzotyczny.
- Melon de Bourgogne – uprawiana głównie we Francji biała odmiana winorośli, daje wyraziste białe wino.
- Sémillon – biała odmiana winorośli, charakterystycznym aromatem wina pochodzącego z tego szczepu jest ananas, cytryna morela czy wanilia.