Białe wina wytrawne Chile nie są tak popularne, zarówno w produkcji jak i eksporcie, jak czerwone. Jednak coraz częściej to w białej odmianie tego trunki chilijscy winiarze szukają sposobu do promowania swojego kraju. Klimat fantastycznie sprzyja uprawie winorośli. Andy, które znajdują się na wschodzie kraju oraz Ocean Spokojny na zachodzie łagodzą upały, co przeradza się w doskonałe warunki dla winogron. Od września do marca, podczas sezonu wegetacyjnego jest słonecznie i nie pada, ten klimat daje pewność, że owoce dojrzeją i będą w odpowiednim momencie zebrane. Ponad to Chile to jedyny kraj na świecie, który odporny jest na filokserę, (czyli groźnego szkodnika winnic).
Wytwarzane są między innymi ze szczepów takich jak: Sauvignon Blanc oraz Chardonnay. Natomiast miejsce, gdzie wytwarza się najwięcej tych szczepów to Aconcagua. Doliny, które tam występują zwłaszcza Casablanca, dzięki chłodniejszemu klimatowi tworzą doskonałe białe wytrawne wina, które cechują się klasycznymi aromatami, wyrazistym smakiem oraz budową.
Białe wytrawne wino o klarownej jasno słomkowej barwie. W zapachu delikatne nuty kwiatowe oraz soczystego jabłka. Na podniebieniu aromaty gruszki i lawendy, a także z odrobiną mineralności. Świeże zakończenie z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Wino organiczne, białe wytrawne. Świeże, idealne na każdą okazję. Czysty, przejrzysty, jasnożółty kolor z aromatem delikatnych nut owocowych i limonki, grejpfruta, ananasa oraz brzoskwini. Na podniebieniu zrównoważona kwasowość i świeże, soczyste wykończenie.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network