Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Białe Wytrawne z Bułgarii

Białe wina wytrawne Bułgaria

produkuje głównie nad Morzem Czarnym, na brunatnych glebach. Szczepy, z jakich powstają te trunki to między innymi:

  • Dimiat – biała odmiana winorośli, znana w całej Bułgarii, jednak najbardziej popularna
    w okolicach Warny. Wina powstałe z tego szczepu cechują się bardzo wyrazistym aromatem.
  • Rkatsiteli – pochodząca z Gruzji biała odmiana winorośli, daje wina o stosunkowo neutralnym aromacie owoców (pigwy, żółtej śliwki czy jabłka), bardzo często wyczuwalna jest również nuta pieprzu oraz ziół.
  • Welschriesling – biały szczep, który daje wina o cytrusowo – jabłkowym aromacie z korzennym zapachem. Wino dojrzewa dosyć późno i przeważnie jest lekkie.

Pozostałe szczepy to znane i uprawiane na całym świecie odmiany takie jak: Ugni Blanc, czyli inaczej Trebbiano, znane również we Włoszech, dające wysokie plony. Kolejnym szczepem jest popularny Sauvignon Blanc dający orzeźwiające wina. Chardonnay to kolejna odmiana białej winorośli, popularna ze względu na uniwersalność. W zależności gdzie powstaje wino, różni się charakterem: od lekkiego,
po cięższe.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji