Dzięki dużej ilości słońca Australia, produkuje wina bardzo owocowe. Przypadło to do gustu koneserom win, i tak kraj ten stał się czwartym największym eksporterem wina na świecie. Około 60% produkcji wina w Australii przeznaczonych jest na eksport.
Numerem jeden wśród białych szczepów winorośli jest Chardonnay, z którego produkuje się wina białe wytrawne. Jest bardzo popularny – uprawiany jest w wielu krajach winiarskich świata, daje wina o niejednorodnym charakterze. W zależności od miejsca upraw: cięższe oraz lekkie.
Sémillon to wicelider, jednak różnica między nim, a Chardonnay jest ogromna. Wino produkowane z tego szczepu charakteryzuje się nutami zapachów tytoniu i miodów oraz świeżych owoców cytrusowych.
Szczepem, który zyskuje coraz większą popularność jest również Riesling. Jest to odmiana winorośli pochodząca z Niemiec, jej cechą szczególną jest niemal perfumowany bukiet kwiatowy oraz wysoka kwasowość.
Pozostałe szczepy, z których tworzy się wytrawne wina w Australii to między innymi: Sauvignon Blanc, Pinot Gris czy Colombard.
Wytrawne białe wino o przyjemnej dla oka jasno złocistej barwie/ Wino jest intensywne w zapachu, chodź stonowane. Wyraźne nuty kwiatów przeplatają się z aromatami tropikalnych owoców. W smaku wino jest czyste i soczyste, z wyczuwalną brzoskwinią i ananasem, limonką i białymi kwiatami. Zakończenie jest świeże i czyste z dobrą mineralnością.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network