Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Białe Słodkie z Włoch

Wina białe słodkie Włochy wytwarzają od ponad trzech tysięcy lat. Doświadczenie, wiedza oraz klimat pozwala im na produkcje win o bardzo wyrazistych smakach.

Wina białe słodkie Włochy powstają w doskonałych warunkach.

Klimat panujący w tym kraju pozwala na produkcję różnego rodzaju win o różnych aromatach. Południe Włoch produkuje wina owocowe, bardzo wyraziste. Centrum kraju zaś, wina bardzo aromatyczne ze smakami dojrzałych owoców i gliny, są to też wina wyraźniej kwasowe. Północ kraju to z kolei wina znacznie bardziej kwasowe z aromatami zielonych owoców i przypraw.

Szczepy winorośli, z których produkuje się białe słodkie wina włoskie to między innymi:

  • Trebbiano – druga najpopularniejsza odmiana białej winorośli, która daje wysokie plony. Słodkie wino produkowane z niej cechuje się wyraźnymi aromatami owoców, jest lekkie i świeże.
  • Malvasia – daje wino bardziej kwasowe, jednak słodka odmiana charakteryzuje się przede wszystkim wyrazistością smaku. Wyczuwalne są owoce takie jak: białe porzeczki, brzoskwinie czy morele. Dodatkowo wino bogate jest o aromaty kwiatowe, co sprawia, że jest orzeźwiające.
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji