Bardzo znane są czerwone portugalskie wina (najbardziej Madera), jednak wina białe słodkie Portugalia produkuje również wysokiej jakości, a co nawet ważniejsze bardzo smaczne. Winogrona dojrzewające w gorącym słońcu Portugalii, dają później słodkie białe wina o intensywnym smaku, dużej słodkości oraz lekkości i świeżości.
Wina białe słodkie Portugalia - rodzime szczepy, z których powstają aromatyczne trunki:
- Fernão Pires – delikatnie pikantny aromat, który wyczuć można w winach pochodzących z tego szczepu, odróżnia je od innych w segmencie win białych. Do tego, wino często można spotkać z nutą owoców egzotycznych, co w połączeniu z pikantnością – daje niezapomniany smak.
- Alvarinho – aromaty botaniczne oraz smak moreli i brzoskwiń, do tego lekkość i świeżość połączona z alkoholem na poziomie między 11,5% a 12,5% - daje wina chętnie kupowane, które zachwycają koneserów na świecie.
- Encruzado – wina z tego szczepu są świeże, lekkie i orzeźwiające. Cechuje je cytrusowy smak, aromat, kolor oraz lekka kwasowość, wyczuć w nim można limonkę, mandarynkę i cytrynę.