Od około 300 lat wina białe słodkie Południowa Afryka produkuje wysoce aromatyczne. Większość win, jakie powstają na tym terenie smakiem oraz sposobem upraw przypominają europejskie. Wzięło się to stąd, że szczepy do Południowej Afryki sprowadzili Francuzi, którzy wraz z odmianami winorośli przywieźli również sposoby upraw oraz produkcji win.
Wina białe słodkie Południowa Afryka - szczepy:
- Chardonnay – daje białe wina słodkie, z wyraźnymi nutami owocowymi. Szczep ten, jest uniwersalny, co oznacza, że uprawiany może być praktycznie w każdych warunkach. Przez klimat, jaki panuje w Południowej Afryce, wina powstające z niego są słodkie i orzeźwiające.
- Sauvignon Blanc – dający słodkie wina o egzotycznym zabarwieniu, jak i lekkim o aromacie trawiastym. Jest bardzo popularnym szczepem uprawianym w praktycznie każdym winiarskim państwie świata.
- Chenin Blanc (w Południowej Afryce znany również, jako Steen) – zaliczający się do grupy „odmian szlachetnych” biały szczep, który daje wino kwasowe, długo dojrzewające z wyraźnymi owocowymi aromatami.