Wina białe słodkie Niemcy produkują z cechami, które cenią sobie koneserzy tych trunków na całym świecie. Te cechy to: świeżość, lekkość, orzeźwienie, bogate aromaty owocowe oraz mała zawartość alkoholu. Dlatego wina białe słodkie niemieckie są bardzo popularne na świecie.
Najpopularniejszym szczepem, z którego produkuje się jedno z najpopularniejszych niemieckich win jest Riesling. Jego uprawa to ponad 20% ogółu uprawianych szczepów w tym kraju. Wino, które powstaje z niego jest wyraźnie kwaskowe, z wyczuwalnymi aromatami owoców – jabłko czy brzoskwinia. Cechą charakterystyczną wina ze szczepu Riesling jest praktycznie perfumowany zapach. Drugie miejsce pod względem popularności upraw zajmuje Müller-Thurgau. Daje wina lekkie i orzeźwiające, z delikatnym aromatem muszkatołowym. Z tego szczepu robi się głównie młode wina, które odróżniają się od innych kwiatowym bukietem zapachu.
System klasyfikacyjny, jaki istnieje w Niemczech, dzieli wina na: Tafelwein (wina stołowe), Landwein (wina regionalne), Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (wina jakościowe) oraz Qualitätswein mit Prädikat (wina jakościowe z wyróżnieniem).
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network