Wina białe słodkie Hiszpania, – choć kraj ten znany jest bardziej z czerwonych odmian win, to białe również oferują ciekawe doznania smakowe. Są lekkie i aromatyczne, jednocześnie intensywne w smaku – przez owoce, które dojrzewają w gorącym hiszpańskim słońcu. Hiszpania wytwarza wina od około roku 1100 p.n.e.
Wina białe słodkie Hiszpania produkuje się ze szczepów:
- Macabeo – pochodzący z Hiszpanii biały szczep winorośli. Wino, które produkuje się z niego wyróżnia się wyraźnym owocowym oraz kwasowym smakiem, połączonym z lekkim kwiatowym aromatem.
- Verdejo – z tego szczepu wina są zazwyczaj lekkie, pełne smaku owocowego oraz wyczuwalnej kwasowości.
- Albariño – największą zaletą tego szczepu jest jakość owoców, jakie daje, wina natomiast charakteryzują się średnim poziomem alkoholu, wyczuwalnymi aromatami gruszek, jabłek a także owoców egzotycznych.
- Airén – pochodzący rodem z Hiszpanii szczep, który jest znaczną częścią wszystkich upraw winorośli w tym kraju (około 30%). Wina charakteryzuje jasna barwa, owocowy aromat grejpfrutów, bananów i ananasów, połączonych z delikatną kwasowością.