Dzięki doświadczeniu Grecy zakochali się w swoich winach. Ostatnio coraz więcej koneserów win z innych krajów docenia greckie wyroby.
Oprócz znanej na całym świecie Restiny, która stała się wizytówką winiarstwa z Grecji, wina w tym kraju wytwarza się ze szczepów:
Assyrtico – bardzo popularna odmiana białej winorośli w Grecji. Wino, które wytwarza się z tego szczepu wyróżnia się wyrazistymi aromatami cytrusów i minerałów, które sprawiają, że słodkie wino jest rześkie i doskonale wyczuwalne.
Athiri – jeden z najstarszych szczepów greckich, wina produkowane wyróżnia niska zawartość alkoholu oraz lekkość, co w przypadku wina słodkiego daje doskonale orzeźwiający charakter.
Lagorthi – aromaty brzoskwiń oraz cytrusów, do tego można wyczuć minerały oraz przyprawy takie
jak bazylia, to charakteryzuje wina powstałe z tego szczepu.
Klimat, jaki panuje w Grecji sprzyja powstawaniu różnorodnych win. Na wyspach greckich – lżejsze trunki, o słodszym smaku. Na wzgórzach – cięższe wina o mocnym aromacie.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network