Winiarstwo w Chile ma dobre warunki do rozwoju. Podczas okresu wegetacyjnego (między wrześniem a marcem) jest bezdeszczowo i słonecznie, – co pozwala owocom rozwijać się bez żadnych przeszkód. Dodatkowym atutem klimatu panującego w tym kraju jest fakt, że Chile to jedyne na świecie państwo odporne na filokserę (groźnego szkodnika winnic). Ponad to, bliskość Andów od wschodu oraz Oceanu Spokojnego od zachodu łagodzi temperatury i pozwala owocom zaczepność świeżości, którą później oddają w winach.
Do szczepów, które są wykorzystywane w tym przemyśle, należą głównie dwa Sauvignon Blanc oraz Chardonnay.
Sauvignon Blanc – drugi biały szczep na świecie biorąc pod uwagę wielkość upraw. Wina wytwarzane mogą być zarówno lekkie i soczyste, jak i cięższe i wyraziście słodkie – wszystko zależy od klimatu, w jakim dojrzewają owoce na wino.
Chardonnay – z tego szczepu powstają głównie wina aromatyczne i orzeźwiające, wyczuwalna jest wyraźna nuta owocowa i słodycz.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network