Białe wina słodkie mają w swoim składzie powyżej 60 gram cukru na litr. Można je znaleźć pod etykietą „sweet” lub „doux”. Aby powstało naturalnie słodkie wino, należy zadbać o to, by podczas fermentacji drożdże nie skonsumowały całego cukru. Istnieje kilka sposobów na to, by w gotowym już trunku pozostało jak najwięcej naturalnej słodyczy z owoców.
Słodkie wina ze względu na ich smak najchętniej podawane są do słodkich deserów. Można je również podawać na zakończenie posiłku – w ramach poobiednich słodkości. Część z nich również dobrze sprawdzi się na początku przyjęcia jako aperitif. Coraz częściej jednak konsumenci wybierają je również z nieco bardziej wytrawnymi zestawieniami – w połączeniu z pasztecikami, niektórymi rybami czy gęsimi wątróbkami.
Wina białe słodkie wytwarzane są ze zróżnicowanych szczepów winogron. Winnice ulokowane w różnych zakątkach świata uprawiają wiele gatunków winorośli, które znacznie wpływają na smak trunku.
Najpopularniejszym szczepem, wykorzystywanym do produkcji wina białego słodkiego jest Muscat – wykorzystuje się go na całym świecie. W zależności od regionu szczep ten może przyjmować różną nazwę – w Kalifornii jest to Muscat, we Włoszech Moscato d’Asti, na Węgrzech Sargamuskotaly, w Hiszpanii oraz Portugalii Moscatela. Wino wyprodukowane w oparciu o winnice ulokowane w poszczególnych państwach może nieznacznie się od siebie różnić smakiem oraz aromatem.
Węgierskie wino białe słodkie Toakji powstaje poprzez wniknięcie szlachetnej pleśni do owoców winogron, dzięki czemu smak trunku jest słodszy. W Hiszpanii natomiast praktykuje się wzmocnienie wina większą ilością alkoholu. Zazwyczaj wino wyprodukowane ze szczepu Muscat przyjmuje miodową barwę i aromat.
Kolejną odmianą szczepu wykorzystywaną do produkcji wina białego słodkiego jest Riesling. Winorośl o tym charakterze spotkać możemy najczęściej w Niemczech bądź Francji. Oznaczenie trunku tego typu na etykietach to „Auslese” lub „Beerenauslese”. Spotkać się możemy również z produkcją opartą na owocach zarażonych szlachetną pleśnią.
Ciekawą opcją są również wina lodowe – Eiswein. Rodzaj ten opiera się na specjalnej technice produkcji, bowiem winogrona zrywane są w odpowiednim okresie – nocą, podczas ujemnych temperatur. Zmrożone owoce poddawane są procesowi wyciskania, a wyciśnięta woda zawiera znacznie większą zawartość cukru.
Gatunek lodowy wymaga określonej precyzji oraz szczególnej troski na każdym etapie produkcji. Warunki pogodowe odgrywają ogromną rolę, dlatego też wino lodowe powstaje głównie w państwie niemieckim, bądź Kanadzie. Szczep winogron wykorzystywany do produkcji to wspomniany Riesling.
Wino białe słodkie – jak każdy inny rodzaj – powinno być serwowane w odpowiednim szkle. Kieliszki przeznaczone do tego typu trunku są znacznie smuklejsze oraz wyższe niż w przypadku wina czerwonego. Wino białe nie wymaga tak dużego kontaktu z powietrzem, bowiem intensywny bukiet odczuwalny jest dzięki zwężonej nasadzie kieliszka. Wysoka nóżka umożliwia prawidłowe trzymanie kieliszka, a zawarty w nim alkohol nie jest ogrzewany ciepłem dłoni.
Odpowiednie schłodzenie trunku przed podaniem gwarantuje wydobycie głębi jego smaku i aromatu, dlatego też zaleca się umieszczenie butelki w lodówce godzinę przed zaserwowaniem. Idealna temperatura wina białego waha się pomiędzy 8°C a 12°C.
Naszym Klientom oferujemy szeroki wybór win białych słodkich pochodzących z różnych stron świata – Australii, Austrii, Bułgarii, Chile, Francji, Grecji, Hiszpanii, Niemiec, Nowej Zelandii, Portugalii, Południowej Afryki czy Włoch. Miłośników polskich produktów zachęcamy do wyboru trunku powstałego w polskich winnicach.
Dbamy o najwyższą jakość, dlatego też wina dostępne w naszej ofercie zachwycą zarówno koneserów, jak i niedoświadczonych miłośników tego typu trunku. Bardziej wymagający Klient znajdzie w naszym sklepie wina ekologiczne – wegańskie, organiczne oraz biodynamiczne. Ich produkcja opiera się wyłącznie na naturalnych składnikach, uprawa natomiast wykorzystuje techniki przyjazne środowisku naturalnemu.
Białe wino deserowe o pięknym złocistym kolorze. Intensywny nos przywodzi na myśl kraje egzotyczne, suszone owoce i słodkie przyprawy. Na podniebieniu dojrzałe owoce ananasa i nektarynki, a także suszona morela i palone migdały oraz nutka cytrusowa. Zakończenie jest długie z nutką plastra miodu i świeżą kwasowością która balansuje słodycz wina.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network