Trzy tysiące lat doświadczenia sprawiło, ze białe wina półwytrawne Włochy produkują wyraziste i aromatyczne. Nie sposób przejść obojętnie obok słodkich aromatów owoców oraz intensywnej kwasowości. Doskonały balans, jaki zachowują pomiędzy tymi dwoma czynnikami stawia półwytrawne wina białe wśród najlepszych na świecie.
Klimat panujący w tym miejscu pomaga w uzyskaniu doskonałego efektu – doskonałego wina. Na północy Włoch, gdzie jest chłodniej powstają wina o większej kwasowości z wyraźnymi aromatami przypraw i zielonych owoców. Centralna część kraju daje wina aromatyczne – gdzie doskonale wyczuwalne są smaki dojrzałych owoców, gliny oraz kwasowe. Południowa część Włoch to bardzo wyraziste owocowe wina o mocnym aromacie.
Winorośl, jaką najczęściej uprawia się na wina białe półwytrawne to:
Białe wino prosecco musujące pochodzące z Włoch. W smaku półwytrawne barwy słomkowej natomiast w zapachu bardzo kwiatowe oraz jabłkowo, bananowo brzoskwiniowe. Bardzo delikatne z lekką nutą miodu.
Wino białe, musujące, półwytrawne prosecco o słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty kwiatów drzewa pomarańczowego, cytrusów oraz szałwii . W smaku jest pełne i dojrzałe. Tropikalne owoce przeplatają się z mineralnością i orzeźwiającą lekką kwasowością. Zakończenie jest eleganckie i zbalansowane.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network