Trzy tysiące lat doświadczenia sprawiło, ze białe wina półwytrawne Włochy produkują wyraziste i aromatyczne. Nie sposób przejść obojętnie obok słodkich aromatów owoców oraz intensywnej kwasowości. Doskonały balans, jaki zachowują pomiędzy tymi dwoma czynnikami stawia półwytrawne wina białe wśród najlepszych na świecie.
Klimat panujący w tym miejscu pomaga w uzyskaniu doskonałego efektu – doskonałego wina. Na północy Włoch, gdzie jest chłodniej powstają wina o większej kwasowości z wyraźnymi aromatami przypraw i zielonych owoców. Centralna część kraju daje wina aromatyczne – gdzie doskonale wyczuwalne są smaki dojrzałych owoców, gliny oraz kwasowe. Południowa część Włoch to bardzo wyraziste owocowe wina o mocnym aromacie.
Winorośl, jaką najczęściej uprawia się na wina białe półwytrawne to:
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network