Białe wina półwytrawne Niemcy wytwarzają tak, aby zachować harmonię pomiędzy słodkością owoców, a kwasowością. Znane niemieckie białe wina produkowane są z różnych europejskich i światowych szczepów, jednak najbardziej znanym na świecie jest niemiecki Riesling. To rodzima niemiecka odmiana winorośli pochodząca z doliny Renu, stanowiąca ponad 20% wszystkich upraw w tym kraju. Wino, które wytwarza się z tego szczepu charakteryzuje się zapachami praktycznie perfumowanymi owoców takich jak: brzoskwinie, jabłko. Wino ma barwę jasnożółtą, jest wyczuwalnie kwaskowe, co sprawia, że owoce są delikatnie uchwytne.
Kolejnym znanym szczepem jest Müller-Thurgau, dający wina delikatnie kwaskowe i aromatyczne, z wyczuwalną wonią muszkatołową. Powstają z tego szczepu głównie młode wina, do picia, na co dzień, jako orzeźwiający napój. Delikatna woń kwiatowa sprawia, że wino z tego szczepu jest subtelne i lekkie w smaku.
Niemiecki system klasyfikacyjny dzieli wina na: Tafelwein (wina stołowe), Landwein (wina regionalne), Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (wina jakościowe) oraz Qualitätswein mit Prädikat (jakościowe z wyróżnieniem).
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network